TopReceptek.hu Ünnepek Karácsony Karácsonyi desszertek Fantasztikus mákos-almás tepsis szelet. Régi recept alapján, kicsit új köntösben. Tökéletes!
Fantasztikus mákos-almás tepsis szelet. Régi recept alapján, kicsit új köntösben. Tökéletes!
Fantasztikus mákos-almás tepsis szelet. Régi recept alapján, kicsit új köntösben. Tökéletes!
Kipróbálta a receptet?
Töltse fel saját képét és büszkélkedjen vele

Finomság a köbön! A süti a karácsonyi asztalon is megállja a helyét. A süti finom, puha, szaftos, édes, ízes, minden meg van benne egy tökéletes desszerthez. A szomszédságot is többnyire ilyen és ehhez hasonló finomságokkal lepem meg. Szerző: Karambola

TopPetra TopPetra    ·   1.11.2023

Fantasztikus mákos-almás tepsis szelet. Régi recept alapján, kicsit új köntösben. Tökéletes!

Finomság a köbön! A süti a karácsonyi asztalon is megállja a helyét. A süti finom, puha, szaftos, édes, ízes, minden meg van benne egy tökéletes desszerthez. A szomszédságot is többnyire ilyen és ehhez hasonló finomságokkal lepem meg. Szerző: Karambola

55 perc
Elkészítés
35 perc
Sütés/főzés
Alapanyagok

Tészta:

600 g
búzafinomliszt
350 g
vaj
1 kávéskanál
80 g
kristálycukor
20 g
élesztő
200 ml
tej
kenéshez
tojás

Almás réteg:

1 kg
alma
200 g
kristálycukor
60 g
zsemlemorzsa
2 csomag
fahéjas cukor
1 csomag
vaníliacukor

Mákos réteg:

350 g
darált mák
200 ml
tej
200 g
kristálycukor
Recept elkészítése
Nyomtatás
55 perc
Elkészítés
35 perc
Sütés/főzés
  1. A tészta hozzávalóit tésztává dolgozzuk. Konyhai robotgépet használtam, sokkal gyorsabban ment a munka. A tésztát fóliába csomagoljuk, egy órára hűtőszekrénybe tesszük. A tészta elég tapadós, de ha hideg, akkor könnyebb vele dolgozni.
  2. Amíg a tészta pihen, előkészítjük a töltelékeket.
  3. A mákos töltelékhez a mákot és cukrot elkeverjük, majd a forró tejet fokozatosan hozzáadjuk. A tej mennyisége inkább irányadó. Az a fontos, hogy a mák magába szívja a tejet, könnyen adagolható legyen. Ha túl nedves, akkor a mákszemek közül a tej kifolyhat.
  4. Az almás réteghez az almát nagy lyukú reszelőn lereszeljük, hozzáadjuk a cukrot, fahéjas cukrot, vaníliacukrot, jó alaposan elkeverjük.
  5. A hideg tésztát 3 részre osztjuk, ezeket egyenként tepsi méretűre nyújtjuk. Az egyiket vajjal kibélelt tepsire tesszük, 180 fokon 10 percig sütjük.
  6. Egy újabb tepsit is kikenünk a vajjal. rátesszük a második kinyújtott tésztát. A tésztára rákanalazzuk az almás tölteléket, zsemlemorzsával megszórjuk. Erre jön az elősütött tészta, az elősütött tésztára pedig a mákos tölteléket kanalazzuk rá. A mákos tölteléket lefedjük a harmadik tésztalappal, felvert tojással megkenjük.
  7. 180 fokos sütőben kb. 25 percig sütjük. Miután megsült, porcukorral meghintjük.
Hozzászólás a recepthez
Válasz a felhasználó megjegyzésére megszakítás
Megjegyzés hozzáadása