TopReceptek.hu Desszertek, sütemények Rétesek Fantasztikus mákos és diós kalács
Fantasztikus mákos és diós kalács
Recept Fantasztikus mákos és diós kalács

Luxus mákos és diós tekercsek. Előző nap este álltam neki az elkészítésnek, másnap délelőtt pedig befejeztem. A család a finom illatra kelt, nekem pedig nem maradt más, mint bezsebelni az elismerést. Szerző: Karambola

TopPetra TopPetra    ·   19.9.2021

Fantasztikus mákos és diós kalács

Luxus mákos és diós tekercsek. Előző nap este álltam neki az elkészítésnek, másnap délelőtt pedig befejeztem. A család a finom illatra kelt, nekem pedig nem maradt más, mint bezsebelni az elismerést. Szerző: Karambola

Alapanyagok

Tészta:

300 g
rétesliszt
50 g
porcukor
50 g
vaj
150 ml
tej
1 db
tojássárga
1/2 csomag
szárított élesztő
csipet

Mákos töltelék:

150 g
darált mák
80 ml
tej
75 g
porcukor
1 csomag
vaníliacukor

Diós töltelék:

150 g
darált dió
70 ml
tej
75 g
porcukor
1 csomag
vaníliacukor
Recept elkészítése
Nyomtatás
  1. A tészta hozzávalóit tálba tesszük, sima állagú tésztává dolgozzuk. A tészta lágy, könnyű vele dolgozni, alig ragad.
  2. A tésztát lefedjük, meleg helyen fél órát kelesztjük.
  3. Fél óra kelesztést követően 2 részre osztjuk, mindegyiket vékonyra nyújtjuk. Minél vékonyabb, annál jobban fog a tekercs kinézni.
  4. A töltelékekhez a vizet felforraljuk, majd ezzel forrázzuk le a cukor és mák, vagy cukor és dió keverékét. A töltelékkel megkenjük a tésztalapokat.
  5. Felcsavarjuk, sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük. Kendővel lefedjük, a tepsit a kendővel zsákba húzzuk, majd hűtőbe tesszük.
  6. A tészta akár egy éjszakát is pihenhet így. Másnap 220 fokos sütő tesszük, a hőfokot rögtön 180 fokra csökkenjük, majd 20 percig sütjük. Kihűtjük, felszeleteljük.
Hozzászólás a recepthez
Válasz a felhasználó megjegyzésére megszakítás
Megjegyzés hozzáadása