TopReceptek.hu Desszertek, sütemények Rétesek Fantasztikus mákos és diós kalács
Fantasztikus mákos és diós kalács
Recept Fantasztikus mákos és diós kalács
TopPetra TopPetra    ·   19.9.2021

Fantasztikus mákos és diós kalács

Luxus mákos és diós tekercsek. Előző nap este álltam neki az elkészítésnek, másnap délelőtt pedig befejeztem. A család a finom illatra kelt, nekem pedig nem maradt más, mint bezsebelni az elismerést. Szerző: Karambola

Alapanyagok

Tészta:

300 g
rétesliszt
50 g
porcukor
50 g
vaj
150 ml
tej
1 db
tojássárga
1/2 csomag
szárított élesztő
csipet

Mákos töltelék:

150 g
darált mák
80 ml
tej
75 g
porcukor
1 csomag
vaníliacukor

Diós töltelék:

150 g
darált dió
70 ml
tej
75 g
porcukor
1 csomag
vaníliacukor
Recept elkészítése
Nyomtatás
  1. A tészta hozzávalóit tálba tesszük, sima állagú tésztává dolgozzuk. A tészta lágy, könnyű vele dolgozni, alig ragad.
  2. A tésztát lefedjük, meleg helyen fél órát kelesztjük.
  3. Fél óra kelesztést követően 2 részre osztjuk, mindegyiket vékonyra nyújtjuk. Minél vékonyabb, annál jobban fog a tekercs kinézni.
  4. A töltelékekhez a vizet felforraljuk, majd ezzel forrázzuk le a cukor és mák, vagy cukor és dió keverékét. A töltelékkel megkenjük a tésztalapokat.
  5. Felcsavarjuk, sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük. Kendővel lefedjük, a tepsit a kendővel zsákba húzzuk, majd hűtőbe tesszük.
  6. A tészta akár egy éjszakát is pihenhet így. Másnap 220 fokos sütő tesszük, a hőfokot rögtön 180 fokra csökkenjük, majd 20 percig sütjük. Kihűtjük, felszeleteljük.
Hozzászólás a recepthez
Válasz a felhasználó megjegyzésére megszakítás
Megjegyzés hozzáadása