Fantasztikus Télapó sütemény

Nagyanyáink a legegyszerűbb alapanyagokból is tökéletes, szinte meseszerű édességeket tudtak varázsolni. Ennek remek példája ez a fantasztikus Télapó sütemény. Nagymama mindig így hívta, és ezzel készült nekünk az ünnepek alkalmával. Nem tudom, a recept mióta részese a családunk ünnepének, de az biztos, hogy ezt a mamától és anyukámtól ellesett receptet átadom majd az unokáimnak, és én is ezzel fogom őket várni.

Hozzáadta:, 8.11.2016
Kategória: Desszertek, sütemények, Ünnepek, Karácsony
Recept Fantasztikus Télapó sütemény

Hozzávalók

Hozzávalók:
600 gbúzafinomliszt
200 gvaj
200 mltej
20 gélesztő
ízlés szerint rum
cukor a befedéshez
Ízlés szerint hozzáadható:
reszelt citromhéj

Elkészítés menete

  1. Egy kevés tejet felmelegítünk, hozzáadunk egy kávéskanál cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. A kovászt felfuttatjuk, majd egy másik tálba öntjük a többi hozzávalóhoz.
  2. Az ízek fokozásához egy kávéskanálnyi reszelt citromhéj is használható, természetesen ízlés szerint.
  3. A kész tésztát egy liszttel beszórt nyújtódeszkán kb. 5 mm vastagságúra kinyújtjuk (nem várjuk meg, míg a tészta megkel, rögtön dolgozunk vele), és szaggató segítségével különböző formákat szaggatunk ki a süteményből.
  4. A formák közepére egy kisebb szaggatóval lyukakat szaggatunk. A kész korongokat/formákat egy sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük és 200 fokra előmelegített sütőben készre sütjük 20 perc alatt.
  5. A megsült süteményeket egy zsinegre felhúzzuk, forró vízbe mártjuk, majd ezután cukorba forgatjuk.