Fekete rózsaszelet

A fekete rózsaszelet fantázianevet már csak hallottam, és azóta én is használom ennek a csodának. A nevét szerintem onnét kapta, hogy a közepét a kicsit rózsára hasonlító lekváros rolád alkotja, ami sötét, kakaós tésztába van beleágyazva. A sütemény szemnek is szép, ízre pedig egyszerűen tökéletes. A lekváros puha rolád és kakaós tésztát egy jó adag vaníliapudingos krém borítja be, a tetejére pedig az elengedhetetlen csokoládés öntet került. Ezzel mindenkit le lehet venni a lábáról.

Hozzáadta:, 17.6.2017
Kategória: Desszertek, sütemények, Pudingos receptek
Recept Fekete rózsaszelet

Hozzávalók

Tekercs hozzávalói:
2 dbtojás
40 gkristálycukor
40 grétesliszt
Sötét tészta:
2 dbtojás
60 gmargarin
60 gporcukor
10 gkakaó
20 gdarált dió
1/2 csomagsütőpor
30 grétesliszt
Krém:
1/2 csomagvaníliapuding
200 mtej
100 gporcukor
125 gvaj
150 glekvár
Öntet:
1 táblaétcsokoládé
2 ev. kanálolaj

Elkészítés menete

 1. Előszür a roládokat – tekercseket készítjük el. A hozzávalók előkészítése után a tojásokat a cukorral habosra verjük és hozzáadjuk a lisztet.
 2. A tésztát sütőpapírral kibélelt tepsire öntjük, majd 18 fokon 10 percig sütjük. Én 35x23 cm-es tepsit használtam
 3. A megsült tésztáról levesszük a sütőpapírt.
 4. A rolád tésztáját tiszta sütőpapírra tesszük, majd jobbról és balró is felcsavarjuk, egészen a közepéig, és megvárjuk, míg kihűl.
 5. A sötét tésztához a margarint a cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a tojások sárgáját, végül a liszt, darált dió, sütőpor és kakaó keverékét.
 6. A tojásfehérjéből egy csipet sóval együtt tojáshabot készítünk. Óvatosan beleforgatjuk a sütét tésztába.
 7. A roládot, miután kihűlt, kicsavarjuk, lekvárral megkenjük, majd ismét mindkét oldalról felcsavarjuk. Hoszában kettévágjuk. A lekváros sávval lefelé rakjuk le a felületre, nehogy szétnyíljon vagy szétjöjjön.
 8. A roládokat annyi részre vágjuk, hogy a képen látható módon bele lehessen őjet tenni a tepsibe. A roládok közé kerül a sötét tészta. Előforulhat, hogy a sötét tészta jó súrú, de nem kell megijedni, ennek ilyennek kell lennie. Ennnél a résznél már 23x23 cm-es, mélyepp tepsit használtam. A sütés előtt a tepsit sütőpapírral letakartam, nehogy sütés közben a roládok túlságosan megbarnuljanak, majd 180 fokon 20 percig sütjük.
 9. Közben a tej felét feltesszük főni, a másik felében pedig csomómentesre keverjük a pudingport.Hozzáöntjük a tejhez s sűrű pudingot főzünk.
 10. A vajat a cukorral kikeverjük és hozzáadjuk a kihűlt pudinghoz.
 11. A krémet rákenjük a sütemény tetejére, jó vastagon.
 12. A tetejét csokiöntettel megkenjük, hűtőbe tesszük, megvárjuk, míg megdermed és felszeleteljük. Jó étvágyat!