Finom bukta

Ahány ház, annyi szokás, és bizony annyi bukta recept. Ez abban különbözik az általunk megszokottól, hogy a tésztába sok más mellett egy kevés reszelt citromhéj is került. Ezt tényleg érdemes kipróbálni, mert rendkívül finom ízt kölcsönöz ezeknek az édes faltoknak! A töltelék már rajtunk múlik, ez lehet dió, lekvár, mák, csoki, puding, bármi, amire gusztusunk van.

Hozzáadta:, 3.8.2019
Kategória: Desszertek, sütemények, Főételek
Előkészítési idő:
Főzési/sütési idő:
Recept Finom bukta

Hozzávalók

Tészta:
400 mllangyos tej
50 gélesztő
4 dbtojássárga
1 dbtojás
160 gkristálycukor
100 mlolaj
960 grétesliszt
csipet só
citrom reszelt héja

Elkészítés menete

  1. Az élesztőt felfuttatjuk, elkeverjük a többi hozzávalóval, tészta állagúra gyúrjuk, lefedjük és egy órát kelesztjük.
  2. Miután megkelt, 4 részre osztjuk, az egyes részekből cipót formázunk, majd a cipókat 8 részre vágjuk. Így összesen 32 db tésztaadagunk lesz.
  3. Minden egyes kis adagból kis korongot formázunk, amit kedvenc töltelékünkkel megtöltünk. Becsomagoljuk, bukta alakúra formázzuk.
  4. A buktákat minden oldalon puha vajjal megkenünk, majd vajjal kikent, magas falú tepsibe tesszük őket.
  5. A tepsiben még 15 percig pihentetjük, majd 170 fokra előmelegített sütőben 30 percig sütjük. Pár perccel a sütés vége előtt egyszer még olvasztott vajjal megkenjük a bukták tetejét.
  6. A megsült bukták tetejét porcukorral megszórjuk.

Zdroj: Vaření a pečení s radostí