Finom csalamádé uborkából, paprikából, káposztából és répából

A csalamádékészítés gyerekkoromban mindig nagy munkának számított. Ez azért is volt így, mert ilyenkor jó sok csalamádét főztünk be, ugyanis nagy volt a család. Aztán hogy elhagytam a családi fészket, otthon is elkezdtem készíteni a jó öreg finom csalamádét uborkából, paprikából, káposztából és répából. Persze jóval kisebb mennyiséggel dolgozok, de a mai napig nagyon szeretem a jól megszokott ízeket. Szerencsére ez a recept visszaadja a gyerekkori emlékeket is, és valahogy mindig örömmel fogok bele a gyerekekkel a csalamádé elkészítésébe.

Hozzáadta:, 2.9.2017
Kategória: Befőttek
Recept Finom csalamádé uborkából, paprikából, káposztából és répából

Hozzávalók

Alap:
2 kgkáposzta
1 kguborka
1 kgpaprika
1 kgvöröshagyma
0,5 ksárgarépa
1 db hegyes csípős paprika
Páclé:
3 lvíz
0,8 lecet (8 %)
1 csomagbefőtt tartósítő
800 gkristálycukor

Elkészítés menete

  1. A káposztát negyedekre vágjuk, torzsáját eltávolítjuk, vékonyra szeleteljük, az uborkát felkarikázzuk, a paprikát csíkokra vágjuk. Szerintem így jobban mutat az üvegben. A vöröshagymát félhold alakúra vágjuk, a répát pedig lereszeljük.
  2. A zöldségeket jó alaposan elkeverjük, majd hozzáadjuk a felkarikázott erős paprikát (vagy akár egészben is belerakhatjuk).
  3. Elkészítjük a befőttpácot: a vizet elkeverjük az ecettel, a cukorral és a tartósítószerrel. Forrástól számított 5 percig főzzük, majd kihűtjük.
  4. A kihűlt pácot ráöntjük a zöldségekre, lefedjük és egy éjszakán át pihentetjük.
  5. Másnap a csalamádét befőttes üvegekbe töltjük. Nem töltjük meg a zöldséggel teljesen, hogy legyen hely a lének is. Az üvegeket lefedjük. A csalamádét nem kell dunsztolni, de akár dunsztolhatjuk is – forrástól számított 1 percig főzzük, majd lekapcsoljuk a tüzet.
  6. További 5 percig a vízben hagyjuk, majd kivesszük, fejjel lefelé egy nagyobb kendőre tesszük, majd 5 perc után visszafordítjuk. Lefedjük, és megvárjuk, míg kihűl. Megjelöljük, és már mehet is az éléskamrába.