Finom, édes, tejszínes tepsis kalács kelt tésztából

Finom, vajas kelt tésztából készült illatos finomság, tejszínnel meglocsolva, az egyszerű finomságok kedvelőinek. Mi tepsis kalácsnak is hívjuk, és ahogy a kalácsot, ezt is még melegében, szinte forrón szoktuk majszolni. A vajnak és cukornak köszönhetően már az illata is fantasztikus. A gyerekek egyenesen imádják, és férjem sem veti meg. Sőt, elég gyakran kérik tőlem ezt a finom, édes, tejszínes tepsis kalácsot.

Hozzáadta:Alexa96, 10.10.2017
Kategória: Desszertek
Finom, édes, tejszínes tepsis kalács kelt tésztából

Hozzávalók

250 grétesliszt
100 mltej
1 csomagszárított élesztő
2 dbtojás
csipet
150 gvaj
100 - 150 gkristálycukor
200 mlhabtejszín

Elkészítés menete

  1. A langyos tejben feloldunk egy evőkanálnyi cukrot, hozzáadjuk az élesztőt, elkeverjük és megvárjuk, míg felfut.
  2. A tojást egy tálba ütjük, hozzáadunk 100 g puha vajat és elkeverjük. Hozzáadjunk egy csipet sót, majd fokozatosan beledolgozzuk az átszitált lisztet. Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, majd tésztává dolgozzuk, letakarjuk és egy órát kelesztjük.
  3. Egy kb. 20x20 cm-es tepsit előkészítünk, vajjal jó alaposan kikenünk.
  4. Beletesszük a megkelt tésztát, olajos kézzel elegyengetjük a tepsiben. A tésztát még kb. 20 percig kelesztjük.
  5. A tésztát olajjal meglocsoljuk, ujjunkkal pedig mélyedéseket nyomunk a tésztába.
  6. Az 50 g vajat a cukorral habosra verjük, majd egy kávéskanál segítségével ezt töltjük bele a tésztában lévő lyukakba.
  7. 180 fokon fél órát sütjük.
  8. Ezután a tésztát fokpiszkálóval vagy hurkapálcával kilyuggatjuk, majd ráöntjük a tejszínt. Visszatesszük a sütőbe és további 10 percig sütjük.
  9. Még forrón tálaljuk. Jó étvágyat!