Finom fánk lekvárral és túrós krémmel

Szerintem ez a fánk lekvárral és túrós krémmel függőséget is tud okozni, annyira finom. A kelt tészta önmagáért beszél, amit a rummal hígított szilvalekvár és a túrós krém tesz igazán felejthetetlenné. A túrós krémet akár mascarpones krémre is lecserélhetjük, viszont a vaníliacukor minden esetben javallott. Ebből a mennyiségből 20 fánk készült el, ami nagyon gyorsan el is fogyott. A fánkokat bő mennyiségű disznózsírban sütöttem meg, de akár olajat is lehet használni. Szerző: Rebeka

Hozzáadta:, 18.2.2018
Kategória: Desszertek, Főételek
Előkészítési idő:
Főzési/sütési idő:
Recept Finom fánk lekvárral és túrós krémmel

Hozzávalók

Tésztához:
500 grétesliszt
250 mllangyos tej
60 golvasztott vaj (langyos)
65 gporcukor
20 gélesztő
1 dbtojás+ 1 db tojássárga
2 ev. kanálrum
1 ev. kanálreszelt citromhéj
1 kv. kanál
Tetejére:
300 gszilvalekvár
250 gmagas zsírtartalmú túró
250 g20%-os tejföl
2 csomagvaníliacukor
Sütéshez:
300 gzsiradék

Elkészítés menete

  1. 3-4 evőkanál tejet elkeverünk egy evőkanál cukorral, két evőkanál liszttel és a morzsolt élesztővel. Ha már kellően kásás a keverék, felfuttatjuk az élesztőt (kb. 15 perc). A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a cukrot, a tojással és tojássárgával felvert tejet, majd a vajat. Hozzáöntjük a kovászt és a többi hozzávalót is, majd kezünkkel tésztává dolgozzuk. A kész tésztát lefedjük, legalább egy órát kelesztjük.
  2. A túrót, tejfölt és vaníliacukrot alaposan eldolgozzuk. A lekvárt előkészítjük, ha kell, egy kicsit hígítjuk (vízzel vagy rummal).
  3. A megkelt tésztát lisztes felületen 1,5 cm vastagságúra kinyújtjuk, majd pogácsaszaggatóval vagy egy pohár szájával kiszaggatjuk a kos korongokat. A korongokat lefedjük, további 20 percig kelesztjük. A zsiradékot (én sertészsírt használtam, de akár olajjal is dolgozhatunk) felforraljuk. A megkelt korongok közepére lyukat nyomunk, majd a korongokat a forró zsiradékban elkezdjük sütni (lefedve). Akkor jó, ha a korongok széle már kezd aranybarna lenni, a sütési idő kb. 3 perc.
  4. Ezután a fánkokat megfordítjuk, és készre sütjük. Kivesszük a zsiradékból, a felesleges zsiradékot lecsepegtetjük. Miután kihűlt, megkenjük a lekvárral, a lekvárra rákanalazzuk a túrós feltétet, esetleg porcukorral megszórjuk.
  5. Ebből a mennyiségből 20 fánk készült.

Blogom: Vaření s Tomem