Finom házi kenyér kelesztés nélkül

A házi kenyér kelesztés nélkül természetesen élesztővel készül, mert ettől lesz igazán lágy és levegős. Viszont nem kell keleszteni, így ezzel jó sok időt tudunk spórolni. A kenyér porélesztővel készül és egyik trükkje, hogy sütés közben kétszer kentem meg sós vízzel, majd közvetlenül a sütés után is. Az illata csodálatos, a kenyér pedig fantasztikus! Szerző: Triniti

Hozzáadta:, 20.3.2020
Kategória: Péksütemények
Előkészítési idő:
Főzési/sütési idő:
Recept Finom házi kenyér kelesztés nélkül

Hozzávalók

400 g finomliszt
1 kv. kanál
1 kv. kanálköménymag
300 mllangyos víz
1 kv. kanálkristálycukor
1 csomagszárított élesztő

Elkészítés menete

  1. A vizet, cukrot és szárított élesztőt edénybe tesszük. Nem kell megvárni, amíg az élesztő felfut, hanem rögtön elkeverjük a többi hozzávalóval.
  2. Sima állagú tésztát gyúrunk, amit sütőpapírral kibélelt sütőformába teszünk.
  3. Előtte persze megformázzuk a kenyeret.
  4. 220 fokra előmelegített sütőbe tesszük, sütés közben pedig kétszer kenjük meg enyhén sós vízzel (10-15 percenként).
  5. A sütési idő a sütőtől is függ, nekem 35 perc elég volt ahhoz, hogy készre süljön. A kenyér kérge aranybarna, ropogós, a belseje pedig levegős és puha. Miután megsült, rácsra tesszük, hogy kihűljün, és még egyszer megkenjük a sós vízzel.