Finom kalács mandulával és mazsolával

Recept Finom kalács mandulával és mazsolával
KÜLDÖTT KÉPEK

Ahogy a finom, puha, kelt tésztából készülő, sütőben sülő kalács illata bejárja a konyhát és a lakást, az leírhatatlan. Nagyon szeretem ezt az illatot, és magát a finom kalácsot mandulával és mazsolával is szívesen készítem. Szeretem fonogatni a kis hengereket, és végül összeállítani ezt a pompás finomságot. Önmagában is pompás, de én vajjal és lekvárral megkenve, kakaóhoz szoktam fogyasztani.

KÜLDÖTT KÉPEK
Előkészítés:
Sütés/főzés:

ALAPANYAGOK

1/2 kgrétesliszt
125 gvaj
100 gkristálycukor
42 gélesztő
25 gmazsola
25 gmandulaszirom
2 dbtojássárga
1 dbtojás kenéshez
2,5 dcltej
1/2 kv. kanál
1 dbcitrom héja

ELKÉSZÍTÉS MENETE

NYOMTATÁSMENTÉS
  1. Elkészítjük a kovászt: a langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt és hozzáadjunk egy kanál cukrot.
  2. A lisztből, vajból, kovászból, mazsolából, tojássárgából, sóból és citrom héjából tésztát gyúrunk. A tésztát lefedjük és legalább másfél órát kelesztjük. A megkelt tésztát lisztes felületen 9 egyenlő részre osztjuk.
  3. A kis tésztaadagokból hengereket formázunk, és ezekből a hengerekből készítjük el a kész kalácsot: 4 hengerből, 3 hengerből és 2 hengerből „fonatot” készítünk – ahogy az a képen is látszik.
  4. Egy tepsit sütőpapírral kibélelünk, és erre tesszük rá a „fonatokat”, szépen egymásra: először a 4 hengerből készültet, erre a 3 hengereset, végül a 2 hengereset. A megformázott kalácsot még 10 percig kelesztjük, felvert tojással megkenjük, mandulaszirommal díszítjük, végül hurkapálcával rögzítjük.
  5. A kalácsot 210 fokra előmelegített sütőben 10 percig sütjük, gőz felett (egy tepsibe kb. másfél deci vizet öntünk, és ezt betesszük a sütő aljára). A hőfokot 190 fokra csökkentjük, még 10 percig sütjük, ezután 170 fokon további 30-40 percet. Végül ízlés szerint porcukorral meghintjuk.
OSSZA MEG MÁSOKKAL IS A RECEPTET
INSPIRÁCIÓ MINDEN NAPRA
RECEPT HOZZÁSZÓLÁS
Válasz a felhasználó megjegyzésére megszakítás