TopReceptek.hu Ünnepek Karácsony Mákos és diós kalács, bejgli Finom kalács mandulával és mazsolával
Finom kalács mandulával és mazsolával
Recept Finom kalács mandulával és mazsolával
Kipróbálta a receptet?
Töltse fel saját képét és büszkélkedjen vele

Ahogy a finom, puha, kelt tésztából készülő, sütőben sülő kalács illata bejárja a konyhát és a lakást, az leírhatatlan. Nagyon szeretem ezt az illatot, és magát a finom kalácsot mandulával és mazsolával is szívesen készítem. Szeretem fonogatni a kis hengereket, és végül összeállítani ezt a pompás finomságot. Önmagában is pompás, de én vajjal és lekvárral megkenve, kakaóhoz szoktam fogyasztani.

Babu27    ·   6.1.2018

Finom kalács mandulával és mazsolával

Ahogy a finom, puha, kelt tésztából készülő, sütőben sülő kalács illata bejárja a konyhát és a lakást, az leírhatatlan. Nagyon szeretem ezt az illatot, és magát a finom kalácsot mandulával és mazsolával is szívesen készítem. Szeretem fonogatni a kis hengereket, és végül összeállítani ezt a pompás finomságot. Önmagában is pompás, de én vajjal és lekvárral megkenve, kakaóhoz szoktam fogyasztani.

120 perc
Elkészítés
60 perc
Sütés/főzés
Alapanyagok
1/2 kg
rétesliszt
125 g
vaj
100 g
kristálycukor
42 g
élesztő
25 g
mazsola
25 g
mandulaszirom
2 db
tojássárga
1 db
tojás kenéshez
2,5 dcl
tej
1/2 kv. kanál
1 db
citrom héja
Recept elkészítése
Nyomtatás
120 perc
Elkészítés
60 perc
Sütés/főzés
  1. Elkészítjük a kovászt: a langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt és hozzáadjunk egy kanál cukrot.
  2. A lisztből, vajból, kovászból, mazsolából, tojássárgából, sóból és citrom héjából tésztát gyúrunk. A tésztát lefedjük és legalább másfél órát kelesztjük. A megkelt tésztát lisztes felületen 9 egyenlő részre osztjuk.
  3. A kis tésztaadagokból hengereket formázunk, és ezekből a hengerekből készítjük el a kész kalácsot: 4 hengerből, 3 hengerből és 2 hengerből „fonatot” készítünk – ahogy az a képen is látszik.
  4. Egy tepsit sütőpapírral kibélelünk, és erre tesszük rá a „fonatokat”, szépen egymásra: először a 4 hengerből készültet, erre a 3 hengereset, végül a 2 hengereset. A megformázott kalácsot még 10 percig kelesztjük, felvert tojással megkenjük, mandulaszirommal díszítjük, végül hurkapálcával rögzítjük.
  5. A kalácsot 210 fokra előmelegített sütőben 10 percig sütjük, gőz felett (egy tepsibe kb. másfél deci vizet öntünk, és ezt betesszük a sütő aljára). A hőfokot 190 fokra csökkentjük, még 10 percig sütjük, ezután 170 fokon további 30-40 percet. Végül ízlés szerint porcukorral meghintjuk.
Hozzászólás a recepthez
Válasz a felhasználó megjegyzésére megszakítás
Megjegyzés hozzáadása