Fokhagymás cipó fél óra alatt

Készítettetek már cipót olyan tésztából, aminek az elkészítése nem vett több időt igénybe fél óránál? Én igen, nem is egyszer, mégpedig ezeket a fantasztikus fokhagymás cipókat. A tésztát egész egyszerűen elkeverjük, megformázzuk a cipókat és megsütjük. A sütési idő sütőfüggő, nekem 25 perc elég volt. A még meleg cipókat fokhagymás lével kentem meg, ettől lettek igazán ellenállhatatlanok. Szerző: Triniti

Hozzáadta:, 31.8.2018
Kategória: Péksütemények
Előkészítési idő:
Főzési/sütési idő:
Fokhagymás cipó fél óra alatt

Hozzávalók

1 bögrevíz
1 ev. kanálkristálycukor
3 ev. kanálolaj
1/4 kv. kanál
10 gélesztőpor
3 bögrefinomliszt
3 gerezdfokhagyma

Elkészítés menete

  1. Az olajat, vizet, cukrot, sót, élesztőport tálba tesszük. Elkeverjük, beleszórjuk a lisztet és sima állagú tésztát gyúrunk. A tészta állagán még liszttel vagy vízzel tudunk javítani (ha kell). A tésztának rugalmasnak kell lennie, nem ragad, nem tapad hozzá a tál oldalához. Tapasztalatom szerint az összetevőket először fakanállal kell elkezdeni eldolgozni, majd ezután kézre válthatunk.
  2. A tésztából kisebb cipókat formázunk, olajjal megkenjük, sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük. 180 fokra előmelegített sütőben aranyszínűre sütjük. Sütés előtt a cipókat éles késsel bevagdoshatjuk – például keresztet.
  3. A zúzott fokhagymát forró vízzel leforrázzuk, ezzel kenjük meg a még forró cipók tetejét. Kihűtjük, tálaljuk.%1%2