TopReceptek.hu Péksütemények Fokhagymás foszlós kenyér
Fokhagymás foszlós kenyér
Recept Fokhagymás foszlós kenyér
Kipróbálta a receptet?
Töltse fel saját képét és büszkélkedjen vele

Imádom a foszlós kalácsot, és ebből adódik, hogy imádom a foszlós kenyeret is! Ennek a foszlós kenyérnek a tésztája szerencsére nem egyezik meg a foszlós kalács tésztájával, de a végeredmény magáért beszél! Jó kis puha tészta, fokhagyma, perezselyem... És ne ess kétségbe, ha nincs író, akkor pár csepp citromlével elkevert tej, vagy akár kefir is tökéletes!

TopPetra TopPetra    ·   21.3.2020

Fokhagymás foszlós kenyér

Imádom a foszlós kalácsot, és ebből adódik, hogy imádom a foszlós kenyeret is! Ennek a foszlós kenyérnek a tésztája szerencsére nem egyezik meg a foszlós kalács tésztájával, de a végeredmény magáért beszél! Jó kis puha tészta, fokhagyma, perezselyem... És ne ess kétségbe, ha nincs író, akkor pár csepp citromlével elkevert tej, vagy akár kefir is tökéletes!

20 perc
Elkészítés
40 perc
Sütés/főzés
Alapanyagok

Tészta:

400 g
rétesliszt
300 ml
író
50 g
olvasztott vaj
1 db
tojás
1/2 kv. kanál
7 g
szárított élesztő
1 kv. kanál
kristálycukor
olaj kenéshez

Szükségünk lesz még:

60 g
vaj
8 gerezd
fokhagyma
2 ev. kanál
aprított petrezselyemzöld

Kenéshez:

1 ev. kanál
tej
1 db
tojássárga
Recept elkészítése
Nyomtatás
20 perc
Elkészítés
40 perc
Sütés/főzés
  1. Egy kevés írót felhevítünk (ha nincs, akkor a tej is tökéletes egy-két csepp citromlével), hozzáadjuk a cukrot és az élesztőt. Elkeverjük és megvárjuk, míg felfut.
  2. A lisztet tálba szórjuk, hozzáadjuk a tojást, az olvasztott vajat, sót, írót, a felfuttatott élesztőt. Sima állagú tésztává dolgozzuk. A tészta akkor tekinthető késznek, ha már nem tapad a tál falához. A tésztát olajjal megkenjük, lefedjük és meleg helyen megkelesztjük.
  3. Amíg a tészta kel, elkészítjük a tészta kenéséhez szükséges keveréket. A vajat serpenyőbe tesszük, felolvasztjuk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát. Folyamatos kevergetés mellett a fokhagymát megpirítjuk. Levesszük a tűzről és hozzáadjuk az aprított petrezselyemzöldet.
  4. A tésztát vékonyra nyújtjuk, megkenjük a fokhagymás vajjal. 6 sávra vágjuk, majd ezeket a sávokat egymásra pakoljuk. „Felkockázzuk”, majd a képen látható módon beletesszük a sütőformába.
  5. A sütőformát fóliával letakarjuk és további 20 percig kelesztjük. A kelesztést követően a tetejét felvert tojássárgával megkenjük (egy kevés tejjel hígíthatjuk a tojássárgát). 180 fokra előmelegített sütőben 35-40 percig sütjük.
  6. Miután megsült, kihűtjük, olvasztott vajjal megkenjük, majd kezdhetjük a tépkedést és fogasztást.

Forrás: Coolinarika

Hozzászólás a recepthez
Válasz a felhasználó megjegyzésére megszakítás
Megjegyzés hozzáadása