Fokhagymás foszlós kenyér

Imádom a foszlós kalácsot, és ebből adódik, hogy imádom a foszlós kenyeret is! Ennek a foszlós kenyérnek a tésztája szerencsére nem egyezik meg a foszlós kalács tésztájával, de a végeredmény magáért beszél! Jó kis puha tészta, fokhagyma, perezselyem... És ne ess kétségbe, ha nincs író, akkor pár csepp citromlével elkevert tej, vagy akár kefir is tökéletes!

Hozzáadta:, 21.3.2020
Kategória: Péksütemények
Előkészítési idő:
Főzési/sütési idő:
Recept Fokhagymás foszlós kenyér

Hozzávalók

Tészta:
400 grétesliszt
300 mlíró
50 golvasztott vaj
1 dbtojás
1/2 kv. kanál
7 gszárított élesztő
1 kv. kanálkristálycukor
olaj kenéshez
Szükségünk lesz még:
60 gvaj
8 gerezdfokhagyma
2 ev. kanálaprított petrezselyemzöld
Kenéshez:
1 ev. kanáltej
1 dbtojássárga

Elkészítés menete

  1. Egy kevés írót felhevítünk (ha nincs, akkor a tej is tökéletes egy-két csepp citromlével), hozzáadjuk a cukrot és az élesztőt. Elkeverjük és megvárjuk, míg felfut.
  2. A lisztet tálba szórjuk, hozzáadjuk a tojást, az olvasztott vajat, sót, írót, a felfuttatott élesztőt. Sima állagú tésztává dolgozzuk. A tészta akkor tekinthető késznek, ha már nem tapad a tál falához. A tésztát olajjal megkenjük, lefedjük és meleg helyen megkelesztjük.
  3. Amíg a tészta kel, elkészítjük a tészta kenéséhez szükséges keveréket. A vajat serpenyőbe tesszük, felolvasztjuk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát. Folyamatos kevergetés mellett a fokhagymát megpirítjuk. Levesszük a tűzről és hozzáadjuk az aprított petrezselyemzöldet.
  4. A tésztát vékonyra nyújtjuk, megkenjük a fokhagymás vajjal. 6 sávra vágjuk, majd ezeket a sávokat egymásra pakoljuk. „Felkockázzuk”, majd a képen látható módon beletesszük a sütőformába.
  5. A sütőformát fóliával letakarjuk és további 20 percig kelesztjük. A kelesztést követően a tetejét felvert tojássárgával megkenjük (egy kevés tejjel hígíthatjuk a tojássárgát). 180 fokra előmelegített sütőben 35-40 percig sütjük.
  6. Miután megsült, kihűtjük, olvasztott vajjal megkenjük, majd kezdhetjük a tépkedést és fogasztást.

Forrás: Coolinarika