Fokhagymás foszlós kenyér
Imádom a foszlós kalácsot, és ebből adódik, hogy imádom a foszlós kenyeret is! Ennek a foszlós kenyérnek a tésztája szerencsére nem egyezik meg a foszlós kalács tésztájával, de a végeredmény magáért beszél! Jó kis puha tészta, fokhagyma, perezselyem... És ne ess kétségbe, ha nincs író, akkor pár csepp citromlével elkevert tej, vagy akár kefir is tökéletes!
KÜLDÖTT KÉPEK
Hozzáadta: TopPetra, 21.3.2020
Kategória: Péksütemények
Előkészítés:
Sütés/főzés:
ALAPANYAGOK
Tészta:
400 grétesliszt
300 mlíró
50 golvasztott vaj
1 dbtojás
1/2 kv. kanálsó
7 gszárított élesztő
1 kv. kanálkristálycukor
olaj kenéshez
Szükségünk lesz még:
60 gvaj
8 gerezdfokhagyma
2 ev. kanálaprított petrezselyemzöld
Kenéshez:
1 ev. kanáltej
1 dbtojássárga
- Egy kevés írót felhevítünk (ha nincs, akkor a tej is tökéletes egy-két csepp citromlével), hozzáadjuk a cukrot és az élesztőt. Elkeverjük és megvárjuk, míg felfut.
- Amíg a tészta kel, elkészítjük a tészta kenéséhez szükséges keveréket. A vajat serpenyőbe tesszük, felolvasztjuk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát. Folyamatos kevergetés mellett a fokhagymát megpirítjuk. Levesszük a tűzről és hozzáadjuk az aprított petrezselyemzöldet.
- A sütőformát fóliával letakarjuk és további 20 percig kelesztjük. A kelesztést követően a tetejét felvert tojássárgával megkenjük (egy kevés tejjel hígíthatjuk a tojássárgát). 180 fokra előmelegített sütőben 35-40 percig sütjük.
Forrás: Coolinarika
RECEPT HOZZÁSZÓLÁS