Fokhagymás kenyérlángos

Nem is értem, miért nem készítem gyakrabban ezt a kenyérlángost! Nem kell ide semmi pompa vagy cicoma, ha a tészta lágy, kívül pedig kellően ropogós, akkor feltétnek az egyszerű fokhagyma is megteszi. Mi a köményt is szeretjük, így ez sem maradt le a kenyérlángosról. A gyerekek még vajjal is megkenik, természetesen akkor, amikor még meleg, és úgy fogyasztják. Szerző: Mineralka

Hozzáadta:, 6.5.2020
Kategória: Péksütemények
Előkészítési idő:
Főzési/sütési idő:
Recept Fokhagymás kenyérlángos

Hozzávalók

Tészta:
300 gfinomliszt
200 mllangyos víz
20 g frissélesztő
1 kv. kanálkristálycukor
1 kv. kanál
2 ev. kanálolaj
Tetejére:
2 ev. kanálolaj
2 ev. kanálvíz
4 gerezdfokhagyma
ízlés szerint köménymag

Elkészítés menete

  1. Előkészítjük a hozzávalókat. A langyos vízben elkeverjük a cukrot és az élesztőt, majd megvárjuk, míg felfut.
  2. A kenyérlángos tészta többi hozzávalóját tálba tesszük, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, tészta állagúra dolgozzuk és meleg helyen duplájára kelesztjük.
  3. Amikor a tészta már duplájára kelt, a tésztát tepsi méretűre nyújtjuk, majd áttesszük a sütőpapírral kibélelt tepsire.
  4. A felszínére ujjunk hegyével vagy egy fakanál nyelével mélyedéseket nyomunk, majd megkenjük a fokhagymás keverékkel: zúzott fokhagyma, olaj és víz. Ízlés szerint köménymaggal megszórjuk.
  5. 180 fokra előmelegített sütőben 30 percig sütjük. Felszeleteljük, tálaljuk.