TopReceptek.hu Ünnepek Szilveszter és Újév Fokhagymás pogácsa
Fokhagymás pogácsa
Recept Fokhagymás pogácsa
Kipróbálta a receptet?
Töltse fel saját képét és büszkélkedjen vele
TopPetra TopPetra    ·   30.12.2019

Fokhagymás pogácsa

Ez a pogácsa bizony lágy, mint a felhő, cserébe pedig rendkívül finom! A fokhagyma magába a lágy kelt tésztába kerül, a puha pogácsák tetejét pedig csak felvert tojással kell megkenni, ízlés szerint pedig megszórhatjuk a magvakkal. Mi nagyon szeretjük, és ha készítek, akkor akár dupla adagot. Gyorsan elfogy, és frissen tényleg ellenállhatatlan!

30 perc
Elkészítés
20 perc
Sütés/főzés
Alapanyagok
150 g
rétesliszt
150 g
finomliszt
1 kv. kanál
kristálycukor
1 kv. kanál
20 g
élesztő
1/2 kv. kanál
sütőpor
100 ml
tej
100 ml
langyos víz
2 ev. kanál
olívaolaj
2 gerezd
fokhagyma
tojás kenéshez
magvak szóráshoz
Recept elkészítése
Nyomtatás
  1. A tejet langyosra melegítjük, hozzáadjuk a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Megvárjuk, míg felfut.
  2. A réteslisztet a finomliszttel elkeverjük, hozzáadjuk a sót és a sütőport, elkeverjük, majd jöhet a zúzott fokhagyma, az olaj és a felfuttatott élesztő. A tésztát eldolgozzuk, majd hozzáadjuk a langyos vizet. A kapott tészta meglehetősen híg lesz, de nem baj! Tetejét liszttel megszórjuk, letakarjuk és legalább egy órát kelesztjük. Ha már duplájára kelt, akkor folytathatjuk a munkát.
  3. A megkelt tésztát lisztes felületre tesszük, a tésztát is megszórjuk a liszttel, majd kézzel alaposan átdolgozzuk. Ha a tészta túlságosan ragad, akkor még adunk hozzá lisztet. Kb. 1 cm vastagra nyújtjuk, majd kiszaggatjuk a kis korongokat. A korongokat sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük és 10 percig pihentetjük.
  4. A tetejét felvert tojással megkenjük, magvakkal megszórjuk és 200 fokra előmelegített sütőben aranyszínűre sütjük.
  5. Ebből a mennyiségből kb. 50 db pogácsa készült, 3 cm átmérőjű.
Hozzászólás a recepthez
Válasz a felhasználó megjegyzésére megszakítás
Megjegyzés hozzáadása