Fokhagymás pogácsa

Ez a pogácsa bizony lágy, mint a felhő, cserébe pedig rendkívül finom! A fokhagyma magába a lágy kelt tésztába kerül, a puha pogácsák tetejét pedig csak felvert tojással kell megkenni, ízlés szerint pedig megszórhatjuk a magvakkal. Mi nagyon szeretjük, és ha készítek, akkor akár dupla adagot. Gyorsan elfogy, és frissen tényleg ellenállhatatlan!

Hozzáadta:, 30.12.2019
Kategória: Pogácsák, Előételek, falatkák, Sósak, Ünnepek, Szilveszter és Újév
Előkészítési idő:
Főzési/sütési idő:
Recept Fokhagymás pogácsa

Hozzávalók

150 grétesliszt
150 gfinomliszt
1 kv. kanálkristálycukor
1 kv. kanál
20 gélesztő
1/2 kv. kanálsütőpor
100 mltej
100 mllangyos víz
2 ev. kanálolívaolaj
2 gerezdfokhagyma
tojás kenéshez
magvak szóráshoz

Elkészítés menete

  1. A tejet langyosra melegítjük, hozzáadjuk a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Megvárjuk, míg felfut.
  2. A réteslisztet a finomliszttel elkeverjük, hozzáadjuk a sót és a sütőport, elkeverjük, majd jöhet a zúzott fokhagyma, az olaj és a felfuttatott élesztő. A tésztát eldolgozzuk, majd hozzáadjuk a langyos vizet. A kapott tészta meglehetősen híg lesz, de nem baj! Tetejét liszttel megszórjuk, letakarjuk és legalább egy órát kelesztjük. Ha már duplájára kelt, akkor folytathatjuk a munkát.
  3. A megkelt tésztát lisztes felületre tesszük, a tésztát is megszórjuk a liszttel, majd kézzel alaposan átdolgozzuk. Ha a tészta túlságosan ragad, akkor még adunk hozzá lisztet. Kb. 1 cm vastagra nyújtjuk, majd kiszaggatjuk a kis korongokat. A korongokat sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük és 10 percig pihentetjük.
  4. A tetejét felvert tojással megkenjük, magvakkal megszórjuk és 200 fokra előmelegített sütőben aranyszínűre sütjük.
  5. Ebből a mennyiségből kb. 50 db pogácsa készült, 3 cm átmérőjű.