Fokhagymás sült cékla, a tuti köret!

Hát, bizony vannak pillanatok, amikor már nem kívánom a klasszikus köreteket. Ilyenkor nincs mit tenni, el kell gondolkodni azon, mi más is lehetne. Szerencsére ez a fokhagymás cékla mindig bejön és a család is nagyon kedveli! A cékla nemcsak finom, hanem egészséges is, a héjában sült fokhagyma pedig további lehetőségeket tartogat számunkra! Én a lágy, sült fokhagymahúst csak simán rányomom a húsra vagy a főételre, és úgy fogyasztom. Jó étvágyat! Szerző: Triniti

Hozzáadta:, 31.12.2019
Kategória: Köretek
Előkészítési idő:
Főzési/sütési idő:
Recept Fokhagymás sült cékla, a tuti köret!

Hozzávalók

1/2 kgcékla
1 fejfokhagyma (nagyobb, kb. 10-12 gerezd)
ízlés szerint só, bors, majoránna
6 ev. kanálolaj
2 ev. kanálbalzsamecet

Elkészítés menete

  1. A céklát meghámozzuk, megtisztítjuk, majd nyolcadokra vágjuk – ez függ a cékla méretétől is, a lényeg, hogy a hasábok ugyanakkorák legyenek.
  2. A céklacikkeket tálba tesszük, meglocsoljuk a balzsamecettel, olajjal, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majoránnával is ízesíthetjük. Ezután adjuk hozzá a fokhagymagerezdeket. Nem tisztítottam meg, csak vízzel átmostan és hozzáadtam.
  3. A sütőtálat alufóliával kibéleljük úhy, hogy az oldalára is bőven jusson az alufóliábaól, rátesszük az előkészített céklát (a fűszerekkel elkevertük és persze a fokhagyma is benne van), az alufóliával pedig jó alaposan becsomagoljuk. A sütőtálba már benn a becsomagolt cékla, és még ezt is lefedjük.%1
  4. 200 fokra előmelegített sütőben kb. 75-90 percig sütjük, ez attól is függ, milyen vastagra vágtuk a céklánkat.
  5. Miután megsült, a fedőt eltávolítjuk, kicsomagoljuk, kissé kihűtjük és tálaljuk.%2%3