Elsőként kovászt készítünk – a tejet langyosra melegítjük, majd hozzáadjuk a cukrot és addig kevergetjük, míg fel nem olvad. Ezt követően egy ev. kanál lisztet adunk hozzá és belemorzsoljuk az élesztőt, majd 15 percet állni hagyjuk.
Egy nagyobb tálba beletesszük a száraz hozzávalókat – búzafinomlisztet, cukrot, sót, majd hozzáadjuk a kovászt, felolvasztott vajat, ciromhéjat és rumot. Kézzel vagy konyhai robotgéppel a tésztát csomómentesre keverjük. A kész tésztát liszttel leszórjuk, kendővel letakarjuk és meleg helyen másfél órát kelni hagyjuk.
A megkelt tésztát 9 egyenlő részre szaggatjuk, és rudat formázunk belőle. A kalács alsó részét 4 rúdból fonjuk, a középső részét 3 rúdból, a felső részét pedig 2 rúdból. Nem árt a tésztadarabokat nyújtás előtt lemérni, ugyanis ha az egyes részek súlya egyforma, kisebb az esélye, hogy a kalács sütés közben összeesik.
A megfont kalácsot tepsire tesszük, és 30 percet állni hagyjuk. Ha a kalács megkelt, egy tojás felverünk, és bekenjük vele a kalácsot, majd darabolt mandulával megszórjuk.
A kalácsot 180 °C-ra előmelegített sütőbe rakjuk, és aranybarnára sütjük.