Fonott kalács tönkölylisztből

Recept Fonott kalács tönkölylisztből

Hozzáadta: TopPetra, 15.4.2022

Kategória: Péksütemények, Karácsony, Ünnepek

KÜLDÖTT KÉPEK

Gyakran készítek fonott kalácsot, mert a gyerekek nagyon szeretik. Néha búzafinomlisztből, néha pedig tönkölylisztből. Ha tönkölylisztet használok, akkor a színe kicsit sötétebb, de így sem veszt az értékéből. Szerző: Danavyk

KÜLDÖTT KÉPEK

Hozzáadta: TopPetra, 15.4.2022

Kategória: Péksütemények, Karácsony, Ünnepek

ALAPANYAGOK

Tészta:

375 gtönkölyliszt
150 mltej
75 gvaj
20 gélesztő
75 gkristálycukor
2 dbtojássárga
1 csomagvaníliacukor
mazsola + rum
citrom reszelt héja

ELKÉSZÍTÉS MENETE

NYOMTATÁSMENTÉS
  1. A mazsolát rumba  áztatjuk. Az élesztőt langyos tejbe morzsoljuk, egy kanál cukrot adunk hozzá, felfuttatjuk.
  2. A maradék cukrot, lisztet, vaníliacukrot, citrom reszelt héját, felfuttatott élesztőt, tojássárgát, olvasztott vajat kelesztőtálba tesszük. Belekerül a rumba áztatott mazsola is. Sima állagú, töményebb tésztává dolgozzuk, lefedjük, legalább 2 órát kelesztjük. A tésztának kétszeresére kell kelnie.
  3. A tésztát három részre osztjuk, hengerré formázzuk, majd a kalácsot megfonjuk. Kivajazott vagy sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük, még fél órát kelesztjük.
  4. Sütés előtt tejjel megkenjük, a sütés előtt pár perccel felvert tojássárgával is.
  5. 180 fokos sütőben 20 percig sütjük, majd a hőfokot 160 fokra csökkentjük és további 20-25 percig sütjük.
OSSZA MEG MÁSOKKAL IS A RECEPTET
INSPIRÁCIÓ MINDEN NAPRA
RECEPT HOZZÁSZÓLÁS
Válasz a felhasználó megjegyzésére megszakítás