Fordított szilvás szelet

Szerintem a fordított szilvás szelet az egyik legjobb hely, ahova a szilva kerülhet. A finom, sült szilva a lágy tejfölös krémmel és a két finom tésztaréteggel együtt alkotja ezt a szilvás csodát. Az elkészítése kicsit időigényes, mert meg kell várni, amíg a szilvára „fordított” tésztaréteg kihűl, és amíg a tejfölös krém a hűtőben megköt, de megéri a várakozást. Szerző: Danka

Hozzáadta:, 1.6.2020
Kategória: Desszertek, sütemények, Gyümölcsös édességek, sütemények
Előkészítési idő:
Főzési/sütési idő:
Recept Fordított szilvás szelet

Hozzávalók

Alap:
kb. 700 gszilva (megmosott, kimagozott)
3 ev. kanálkristálycukor
3 ev. kanálbúzadara
Tészta:
4 dbtojás
160 gkristálycukor
100 mlolaj
100 mlforró víz
250 grétesliszt
1 csomagsütőpor
csipet só
2 ev. kanálminőségi kakaópor
2 ev. kanálmeleg víz
Szükségünk lesz még:
600 mltejföl
3 csomagvaníliacukor
50 greszelt csokoládé

Elkészítés menete

  1. A szilvát sütőpapírral kibélelt tepsi aljára tesszük (32x22 cm). A szilvát a vágott felével felfelé helyezzük a tepsibe, megszórjuk a cukorral és 15 percre 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük.
  2. Amíg a tészta sül, elkészítjük a tésztát – a tojássárgát a cukorral habosra verjük, hozzáadjuk a forró vizet és az olajat, majd beleszórjuk a sütőporral elkevert lisztet. A tojáshabot a csipet sóval kemény habbá verjük, beleforgatjuk a tésztába. A tésztát két részre osztjuk, majd az egyikbe belekeverjük a kevés meleg vízben elkevert kakaóport.
  3. Miután a szilva „elősült”, rászórjuk a darát, ráöntjük a világos, majd a kakaós tésztát, a hőfokot 180 fokra csökkentjük és 20 percre visszatesszük a sütőbe.
  4. A tésztát kivesszük a sütőből, kihűtjük, kifordítjuk a tepsiből. A sütőpapírt lehúzzuk.
  5. Amíg a tészta hűl, elkészítjük a krémet: a tejfölt elkeverjük a vaníliacukorral és a reszelt csokoládéval. Rákenjük a tésztára, majd hűtőszekrénybe tesszük.