Fordított szilvás szelet tejfölös krémmel

Már régóta készültem arra, hogy elkészítsem a fordított szilvás szeletet. Szilvát szerencsére már bárhol kapni, így semmi sem szabhat gátat ennek a finomságnak. Trükkje, hogy a szilvát és a tésztát fejjel lefelé rétegezzük: először a szilva, a szilvára világos tészta, majd a világos tésztára a kakaós tészta. Miután megsült és kihűlt, kifordítjuk a tepsiből, megkenjük a tejfölös krémmel, bőven megszórjuk reszelt csokoládéval, és el is készült. Szerző: Danka

Hozzáadta:, 11.9.2018
Kategória: Desszertek, Sütemények
Előkészítési idő:
Főzési/sütési idő:
Fordított szilvás szelet tejfölös krémmel

Hozzávalók

Alap:
kb. 700 gmegmosott, magozott, félbe vágott szilva
3 ev. kanálkristálycukor
3 ev. kanálbúzadara
Tészta:
4 dbtojás
160 gkristálycukor
100 mlolaj
100 mlforró víz
250 grétesliszt
1 csomagsütőpor
csipet só
Szükségünk lesz még:
800 gtejföl
3 csomagvaníliacukor
50 greszelt csokoládé
Továbbá kell még:
2 ev. kanálholland kakaó
2 ev. kanál langyos víz

Elkészítés menete

  1. A szilvát sütőpapírral kibélelt, magas falú tepsibe tesszük úgy, hogy a vágott fele felfelé nézzen (32x22 cm-es tepsit használtam). A szilvát cukorral megszórjuk, majd 200 fokon 15 percig sütjük. Ezután megszórjuk a darával. Erre öntjük rá a világos tésztát, a világos tésztára pedig a kakaós tésztát és 20 percig 180 fokon sütjük.
  2. A tésztához a tojássárgát habossá verjük. Hozzáadjuk a vizet, az olajat, beledolgozzuk a sütőporral elkevert lisztet, végül a csipet sóval kemény habbá vert tojásfehérjét.
  3. A tésztát két egyenlő részre osztjuk, az egyikbe beledolgozzuk a vízzel elkevert kakaóport.
  4. A már említett módon a világos és sötét tésztát ráöntjük a szilvára, megsütjük.
  5. A kihűlt tésztát „kiborítjuk” a tepsiből, a sütőpapírt eltávolítjuk, majd megkenjük a vaníliacukorral elkevert tejföllel. A tetejét reszelt csokoládéval díszítjük.
  6. Hűtőszekrénybe tesszük, majd miután lehűlt, tálaljuk.