Formába rakott tojás

Le szeretnénk nyűgözni a vendégeket? Nekem ez a formába rakott tojással sikerült. Ez az előétel szemnek és szájnak is egyaránt kedvez. A sok apróra vágott színes zöldségnek köszönhetően igazi színkavalkád ez az „aszpik”. A tartármártásnak köszönhetően a darabos elemeket összefogó gél sem átlátszó, hanem szép, világos árnyalatba megy át. A klasszikus recepttől eltérően a főtt tojást is feldaraboltam, és mivel nem volt otthon húsleves, azt vízzel és leveskockával helyettesítettem. Az eredmény így os tökéletes lett, fogyasztása hidegen ajánlott.

Hozzáadta:, 10.5.2017
Kategória: Előételek, falatkák, Sósak
Recept Formába rakott tojás

Hozzávalók

Szükségünk lesz:
7 dbtojás
1 pohárcsemegeuborka
1 konzervborsó + sárgarépa
1 pohársavanyított kápiapaprika
1 csomagzselatin
1 pohártartármártás
2 dbzöldségleves kocka
20 dkgsonka
1 evőkanálecet
csipet bors

Elkészítés menete

  1. Előkészítjük az összetevőket, és elkezdhetünk dolgozni.
  2. Megfőzzük a tojásokat, majd miután kihűltek, meghámozzuk őket. Az uborkát nagylyukú reszelőn lereszeljük, a sonkát csíkokra vágjuk, a kápiát és répát apróra vágjuk. Hozzáadjuk a borsót és megkeverjük.

 

  1. Hozzáadjuk az apróra vágott főtt tojást és óvatosan összekeverjük.
  2. A lábasba fél liter vizet töltünk, a zselatint és a két leveskockát is beletesszük. Zselatinból nyugodtan adhatunk egy kicsit többet, mint fél liter vízhez valót, az eredmény merevebb lesz.
  3. Hozzáadunk egy kis uborkalevet, csipet borsot, ízlés szerint ecetet.
  4. 40-50°C-ra melegítjük, és megvárjuk, míg felenged a zselatin.
  5. Kicsit hagyjuk kihűlni, majd hozzáadjunk egy pohárnyi tartármártást. Habverővel alaposan megkeverjük.
  6. A kész lével felöntjük a zöldséget, és óvatosan elkeverjük.
  7. Előzőleg hideg vízzel leöblített formába öntjük. Amennyiben a forma nem szilikon, teflon, vagy belső felületének nincs tapadásmentes bevonata, fóliával kibéleljük. Alufóliával lefedjük, és hűtőbe tesszük.