Foszlós kalács

Mindegyik kalácsnak megvan a maga varázsa és különlegessége. Ez a foszlós abban különbözik a többitől, hogy sütés közben mézzel elkevert vajjal kenegetem, legalább 3-4x sütés közben. A kalács annyira puha, foszlós és illatos, hogy lehetetlen neki ellenállni! Nemcsak ünnepnapok alkalmával érdemes elkészíteni, hanem bármikor, amikor megkívánjuk. Csak ajánlani tudom! Szerző: Triniti

Hozzáadta:, 11.4.2019
Kategória: Desszertek, sütemények, Péksütemények, Húsvét, Ünnepek
Előkészítési idő:
Főzési/sütési idő:
Recept Foszlós kalács

Hozzávalók

Tészta:
3 dbtojássárga
1 kv. kanálcitromhéj
42 gélesztő
500 grétesliszt
200 mlfőzőtejszín
100 gporcukor
100 gvaj
Kenéshez:
1 dbtojás
2 ev. kanálméz
100 gvaj

Elkészítés menete

  1. Először felfuttatjuk az élesztőt: belemorzsoljuk a langyos tejbe, adunk hozzá egy kanál cukrot és lisztet, elkeverjük és megvárjuk, míg felfut.
  2. A lisztet és porcukrot tálba szitáljuk, hozzáadjuk a kockára vágott puha vajat, ráreszeljük a citrom héját, hozzáadjuk a tejszínt, a tojássárgát, végül a felfuttatott élesztőt. Sima állagú tésztává dolgozzuk, lefedjük és legalább egy órát kelesztjük.
  3. Amikor a tészta már kétszeresére kelt, 12 egyenlő részre osztjuk, majd mindegyikből hengert készítünk. A hengereket félbe hajtjuk és „egymás köré” csavarjuk, mint a copfot.
  4. A kalácsokat sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük, felvert tojással megkenjük.
  5. 170 fokra előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük. Sütés közben mézzel elkevert olvasztott vajjal legalább 3-4x megkenjük.