TopReceptek.hu Ünnepek Karácsony Mákos és diós kalács, bejgli Foszlós kalács
Foszlós kalács
Recept Foszlós kalács
Kipróbálta a receptet?
Töltse fel saját képét és büszkélkedjen vele
TopPetra TopPetra    ·   11.4.2019

Foszlós kalács

Mindegyik kalácsnak megvan a maga varázsa és különlegessége. Ez a foszlós abban különbözik a többitől, hogy sütés közben mézzel elkevert vajjal kenegetem, legalább 3-4x sütés közben. A kalács annyira puha, foszlós és illatos, hogy lehetetlen neki ellenállni! Nemcsak ünnepnapok alkalmával érdemes elkészíteni, hanem bármikor, amikor megkívánjuk. Csak ajánlani tudom! Szerző: Triniti

95 perc
Elkészítés
25 perc
Sütés/főzés
Alapanyagok

Tészta:

3 db
tojássárga
1 kv. kanál
citromhéj
42 g
élesztő
500 g
rétesliszt
200 ml
főzőtejszín
100 g
porcukor
100 g
vaj

Kenéshez:

1 db
tojás
2 ev. kanál
méz
100 g
vaj
Recept elkészítése
Nyomtatás
  1. Először felfuttatjuk az élesztőt: belemorzsoljuk a langyos tejbe, adunk hozzá egy kanál cukrot és lisztet, elkeverjük és megvárjuk, míg felfut.
  2. A lisztet és porcukrot tálba szitáljuk, hozzáadjuk a kockára vágott puha vajat, ráreszeljük a citrom héját, hozzáadjuk a tejszínt, a tojássárgát, végül a felfuttatott élesztőt. Sima állagú tésztává dolgozzuk, lefedjük és legalább egy órát kelesztjük.
  3. Amikor a tészta már kétszeresére kelt, 12 egyenlő részre osztjuk, majd mindegyikből hengert készítünk. A hengereket félbe hajtjuk és „egymás köré” csavarjuk, mint a copfot.
  4. A kalácsokat sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük, felvert tojással megkenjük.
  5. 170 fokra előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük. Sütés közben mézzel elkevert olvasztott vajjal legalább 3-4x megkenjük.
Hozzászólás a recepthez
Válasz a felhasználó megjegyzésére megszakítás
Megjegyzés hozzáadása