Francia körtés pite

A francia körtés pite szinte minden alkalomra megfelel. A pite hidegen és melegen is nagyszerű. Egyszerű desszert, ami feldobja a napodat.

Hozzáadta:, 4.9.2016
Kategória: Desszertek
Előkészítési idő:
Főzési/sütési idő:
Francia körtés pite

Hozzávalók

Tésztához:
200 gbúzafinomliszt
1 ev. kanálporcukor
120 gvaj
1tojás fehérje
csipet só
Töltelékhez:
4-5 dbközepes körte
120 mltejföl
3tojás sárgája
150 gkristálycukor
30 gbúzafinomliszt
1 ev. kanálrum
Édes morzsához:
60 gvaj
60 grétesliszt
60 gkristálycukor
csipetnyi fahéj

Elkészítés menete

  1. A pite tésztájához a lisztet, 2-3 evőkanál vizet, sót, cukrot és vajat összedolgozzuk. A kész tésztát háztartási fóliába csomagoljuk, és körülbelül fél órát a hűtőszekrénybe tesszük pihenni.
  2. A pihentetett tésztát átgyúrjuk, kör alakúra nyújtjuk, kibéleljük vele a piteformát és 10 percig 200 °C-on elősütjük.
  3. Miután a pitét elősütöttük, megkenjük a tojásfehérjével. A körtét felszeleteljük, a körtecikkeket pedig körkörösen, a pite szélétől kezdve rátesszük a tojásfehérjével megkent tésztára.
  4. A töltelékhez a tejfölt, tojássárgáját, cukrot, lisztet és rumot összekeverjük, majd ráöntjük a körtére. A pitét visszatesszük a sütőbe és addig sütjük, amíg a töltelék el nem kezd keményedni. Ez körülbelül 30 perc.
  5. A kész pitére rászórjuk az édes morzsát (az alapanyagokat előtte egy tálban összekeverjük) és kb. 15 percig sütjük, amíg a morzsa aranybarna nem lesz.