Francia krémes máz nélkül

A múlt héten nagyon kedves vendégek jelentkeztek be, de sajnos nem volt otthon csokoládém, így a francia krémest máz nélkül készítettem el. Sebaj, mert így, porcukorral megszórva is tökéletesre sikerült! A leveles tészta pillanatok alatt elkészül a sütőben, csupán pár perc kell neki, a pudingos krém sem túl sok idő, a tejszínhabot pedig géppel vertem fel. Érdemes a vaníliás krémet pár órára hűtőszerkénybe tenni (miután felvittük a tésztára). Ha a tejszínhab nem elég kemény, akkor adjunk hozzá habfixálót! Mivel az 1 l habtejszín nem olcsó mulattság, akár habporból is készíthetjük, ilyenkor érdemes a csomagoláson szereplő útmutató szerint eljárni. Szerző: M Márta

Hozzáadta:, 20.7.2018
Kategória: Desszertek, sütemények, Pudingos receptek
Előkészítési idő:
Főzési/sütési idő:
Recept Francia krémes máz nélkül

Hozzávalók

Krém:
1 ltej
200 gkristálycukor
200 mlvíz
4 dbtojás
5 dbvanília ízű pudingpor
2 csomagvaníliacukor
100 gporcukor
150 gvaj
50 mlrum
Szükségünk lesz még:
1 csomagleveles tészta
1 l33%-os habtejszín (vagy 5 csomag habpor, Dr.Oetker)
porcukor szóráshoz

Elkészítés menete

  1. A leveles tésztát két részre vágjuk, kinyújtjuk és 220 fokon kb. 8 percig sütjük. A tésztát sütés előtt villával kibökdössük. A sütéshez érdemes magas falú tepsit választani, a tésztát pedig akkorára nyújtani, hogy a fél tészta pont beleférjen a tepsibe.
  2. Elkészítjük a krémet: a tojásfehérjét elkezdjük felverni, amikor már szép habos, hozzáadjuk a porcukrot és ezzel is eldolgozzuk.
  3. A tejet elkezdjük melegíteni, hozzáadjuk a kristálycukrot és a vaníliacukrot. A vízben csomómentesre keverjük a pudingport, belekeverjük a tojássárgát is, hozzáadjuk a tejhez és sűrű pudingot főzünk. A még meleg pudingba belekeverjük a vajat, majd óvatosan belekeverjük a tojáshabot, utolsó lépésben pedig a rumot.
  4. A pudingos krémmel megkenjük az egyik kihűlt tésztalapot. Kihűtjük, majd hűtőszekrénybe tesszük, hogy a krém megkössön. Ha nincs akkora tepsink, amekkora a tepsi, akkor akár magas falú tálcát is használhatunk.
  5. A habtejszínt kemény tejszínhabbá verjük és rákenjük a pudingos rétegre. A tetejére rátesszük a tésztát és porcukorral megszórjuk. Na netán mégis szeretnénk mázat vagy öntetet a tetejére, akkor a simább felületével felfelé tegyük rá a habra a tésztalapot.