A vajat a cukorral habosra verjük. Egyenként beledolgozzuk a tojást, ezután a citrom héját. Belekerül a sütőporral és keményítővel elkevert liszt. A kapott tésztát kivajazott és liszttel beszórt kuglóf sütőformába töltjük.
180 fokos sütőben 50 percig sütjük. Sütés után a sütőt lekapcsoljuk, még 10 percig a sütőben pihentetjük a kuglófot. Kihűtjük, majd 4 lapra vágjuk.
Elkészítjük a krémet: keményítőt, cukrot, vaníliacukrot, kevés tejet csomómentesre keverjük, majd a tojássárgát is beledolgozzuk. A maradék tejet felforraljuk, a kevés tojásos tejet beleöntjük. Sűrű krémet főzünk, kihűtjük. A habsora vert vajat beledolgozzuk.
Az első kuglóf lapra rákenjük a krémet, lefedjük a második kuglóf lappal. Ezt lekvárral kenjük meg, lefedjük a harmadik kuglóflappal, majd erre ismét krém kerül. Lefedjük a negyedik kuglóflappal.
A kuglófot likőrrel meglocsoljuk. A marcipánt kinyújtjuk, majd ezzel vonjuk be a kuglófot. A vajat felolvasztjuk, porcukorral és mandulával elkeverjük, majd addig főzzük, amíg a cukor karamellizálódik. Ez a karamellás-vajas öntet kerül egy tepsi aljára szétkenve. Amikor megkötött, akkor ezzel szórjuk meg a kuglóf tetejét.