Frissítő citromos-tejszínhabos szelet

Talán első ránézésre és olvasatra bonyolult receptnek tűnik, de higgyétek el, egyáltalán nem az. Kicsit időigényes, de megéri a fáradozást! A frissítő citromos-tejszínhabos szelet kiváló fogás meleg hétvégékre, délutánokra, egy finom kávé mellé. Puha és krémes, kellemes citromos ízvilággal. A puha tészta, krémek, tejszínhab és reszelt csokoládé csodálatos egyveleget alkot. Szerző: Jaja

Hozzáadta:, 27.8.2018
Kategória: Desszertek, Sütemények
Előkészítési idő:
Főzési/sütési idő:
Frissítő citromos-tejszínhabos szelet

Hozzávalók

Tészta:
3 dbtojás
3 ev. kanálkristálycukor
4 ev. kanálrétesliszt
1 ev. kanálolaj
1 ev. kanálhideg víz
1 kv. kanálvaníliaaroma
1 dbcitrom héja
eperlekvár kenéshez
Krém:
400 mltej
4 ev. kanálkristálycukor
2 dbtojássárga
50 gkeményítő
2 ev. kanálcitromlé
1 dbcitrom héja
50 gvaj
3 gzselatin
Krémes réteg:
250 gnatúr krémsajt (pl. mascarpone vagy Philadelphia)
100 mlhabtejszín
3 gzselatin
ízlés szerint cukor
Tetejére:
150 mlhabtejszín
3 ev. kanálporcukor
reszelt csokoládé díszítéshez

Elkészítés menete

  1. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, hozzáadjuk a cukrot és addig dolgozzuk, amíg fényes nem lesz. Ezután egyenként beledolgozzuk a tojássárgát. Kézi robotgéppel dolgozunk. Ezt követi az olaj és a víz. Utolsó lépésben fakanál segítségével belekeverjük a reszelt citromhéjjal és vaníliaaromával elkevert lisztet.
  2. A tésztát sütőpapírral kibélelt tepsibe kanalazzuk, elegyengetjük, 180 fokon 25 – 30 percig sütjük. Miután kihűlt, félbe vágjuk, az egyik felét megkenjük eperlekvárral és a két tésztát összetapasztjuk.
  3. A natúr krémsajtot a cukorral kikeverjük. A tojássárgát habosra verjük és belekeverjük a cukros krémsajtos masszába. A zselatin a csomagoláson szereplő útmutató szerint előkészítjük és ezt is hozzáadjuk. Elkeverjük, rákanalazzuk a tésztára, elegyengetjük, hűtőszekrénybe tesszük.
  4. A tejet felmelegítjük, hozzáadjuk a reszelt citromhéjat és addig kevergetjük, amíg fel nem forr. Ezután levesszük a tűzről. A tojássárgát a cukorral habosra verjük, hozzáadjuk a keményítőt és egy kevés forró tejet. Elkeverjük, majd az egészet a forró tejhez adjuk. Ismét elkezdjük főzni, alacsony fokozaton, egészen addig, amíg be nem sűrűsödik. A sűrű krémet levesszük a tűzről és beledolgozzuk a citromlevet, a vajat és az előkészített zselatint.
  5. A krémet kicsit lehűtjük, ezt is rákenjük a tésztára. Tetejét porcukorral felvert tejszínhabbal kenjük meg, reszelt csokoládéval díszítjük.