Frissítő kókuszos-mogyorós torta liszt, cukor, tojás és sütés nélkül

Recept Frissítő kókuszos-mogyorós torta liszt, cukor, tojás és sütés nélkül
KÜLDÖTT KÉPEK

Olvasva a torta címét biztos sokakban megfogalmazódott az a gondolat, hogy így, ezen hozzávalók nélkül ebből csak valami gusztustalan, íztelen valami keletkezhet. Az elején én is így álltam a dologhoz, mert se tojás, se liszt, se hozzáadott cukor, sőt, még sütni se kell. Végül a karácsonyról megmaradt datolyát beáldozta és elkészítettem a frissítő kókuszos-mogyorós tortát. Aki cukorbombára vágyik, az nem biztos, hogy meg lesz ezzel a tortával elégedve, de szerintem igenis finom. A datolya édes, a kókusztejes-mézes réteg szerintem különleges és nagyon jól passzol az erdei gyümölcsös réteg savasságához. Szerintem egy próbát mindenképp megér.

KÜLDÖTT KÉPEK
Előkészítés:
Sütés/főzés:

ALAPANYAGOK

120 gdarált dió
120 gdatolya (amit kimagoztunk, majd 20 percre vízbe áztattunk)
200 gmogyoróvaj (natúr, cukor nélkül)
70 gkókuszolaj
kb. 400ml (1 konzerv)sűrű kókusztej
250 gfagyasztott erdei gyümölcs
3 evőkanálchia mag
2 ev. kanálméz
csipet fahéj
csipet tengeri só

ELKÉSZÍTÉS MENETE

NYOMTATÁSMENTÉS
  1. Első lépésben előkészítjük a tortaformát. Én 23 cm átmérőjűt használtam, de ha valaki szereti a magasabb tortákat, akkor nyugodtan használhat 20 cm átmérőjű formát is.
  2. Az előkészített datolyát megszárítjuk és kása állagúvá turmixoljuk. Hozzáadjuk a darált diót, a fahéjat, a csipet sót és a mogyoróvaj felét. Eldolgozzuk. Ha jól dolgoztunk, akkor formázható masszát kell, hogy kapjuk. Ezzel a masszával béleljük ki a tortaforma alját, amit előtte egy kevés kókuszolajjal kikentünk. A tortaformát a masszával együtt 10 percre fagyasztóba tesszük.
  3. Eközben a maradék mogyoróvajat és a kókuszolajat egységes masszává dolgozzuk, ráöntjük a masszára és további 15-20 percre visszatesszük a fagyasztóba.
  4. A kókusztejet eldolgozzuk a mézzel, ezt is rátesszük a kihűlt masszára, és újabb 15 percre visszatesszük a fagyasztóba.
  5. A fagyos erdei gyümölcsöt edénybe szórjuk, hozzáadunk egy evőkanál méze, feltesszük főni, majd miután már egységes, gyümölcsös öntetet kapunk (kb. 2-3 perc főzés után), hozzáadjuk a chia magot és félretesszük pihenni.
  6. A langyos gyümölcsös öntetet rávisszük a tortára. A tortát jól lehűtjük – legalább egy éjszakára hűtőszekrénybe tesszük.
OSSZA MEG MÁSOKKAL IS A RECEPTET
INSPIRÁCIÓ MINDEN NAPRA
RECEPT HOZZÁSZÓLÁS
Válasz a felhasználó megjegyzésére megszakítás