Frissítő kókuszos-mogyorós torta liszt, cukor, tojás és sütés nélkül

Olvasva a torta címét biztos sokakban megfogalmazódott az a gondolat, hogy így, ezen hozzávalók nélkül ebből csak valami gusztustalan, íztelen valami keletkezhet. Az elején én is így álltam a dologhoz, mert se tojás, se liszt, se hozzáadott cukor, sőt, még sütni se kell. Végül a karácsonyról megmaradt datolyát beáldozta és elkészítettem a frissítő kókuszos-mogyorós tortát. Aki cukorbombára vágyik, az nem biztos, hogy meg lesz ezzel a tortával elégedve, de szerintem igenis finom. A datolya édes, a kókusztejes-mézes réteg szerintem különleges és nagyon jól passzol az erdei gyümölcsös réteg savasságához. Szerintem egy próbát mindenképp megér.

Hozzáadta:Viki78, 7.1.2018
Kategória: Torták, Sütés nélküli receptek
Frissítő kókuszos-mogyorós torta liszt, cukor, tojás és sütés nélkül

Hozzávalók

120 gdarált dió
120 gdatolya (amit kimagoztunk, majd 20 percre vízbe áztattunk)
200 gmogyoróvaj (natúr, cukor nélkül)
70 gkókuszolaj
kb. 400ml (1 konzerv)sűrű kókusztej
250 gfagyasztott erdei gyümölcs
3 evőkanálchia mag
2 ev. kanálméz
csipet fahéj
csipet tengeri só

Elkészítés menete

  1. Első lépésben előkészítjük a tortaformát. Én 23 cm átmérőjűt használtam, de ha valaki szereti a magasabb tortákat, akkor nyugodtan használhat 20 cm átmérőjű formát is.
  2. Az előkészített datolyát megszárítjuk és kása állagúvá turmixoljuk. Hozzáadjuk a darált diót, a fahéjat, a csipet sót és a mogyoróvaj felét. Eldolgozzuk. Ha jól dolgoztunk, akkor formázható masszát kell, hogy kapjuk. Ezzel a masszával béleljük ki a tortaforma alját, amit előtte egy kevés kókuszolajjal kikentünk. A tortaformát a masszával együtt 10 percre fagyasztóba tesszük.
  3. Eközben a maradék mogyoróvajat és a kókuszolajat egységes masszává dolgozzuk, ráöntjük a masszára és további 15-20 percre visszatesszük a fagyasztóba.
  4. A kókusztejet eldolgozzuk a mézzel, ezt is rátesszük a kihűlt masszára, és újabb 15 percre visszatesszük a fagyasztóba.
  5. A fagyos erdei gyümölcsöt edénybe szórjuk, hozzáadunk egy evőkanál méze, feltesszük főni, majd miután már egységes, gyümölcsös öntetet kapunk (kb. 2-3 perc főzés után), hozzáadjuk a chia magot és félretesszük pihenni.
  6. A langyos gyümölcsös öntetet rávisszük a tortára. A tortát jól lehűtjük – legalább egy éjszakára hűtőszekrénybe tesszük.