TopReceptek.hu Köretek Burgonya Töltött burgonya Füstölt hússal töltött burgonyagombóc
Füstölt hússal töltött burgonyagombóc
Recept Füstölt hússal töltött burgonyagombóc
Kipróbálta a receptet?
Töltse fel saját képét és büszkélkedjen vele
TopPetra TopPetra    ·   7.10.2018

Füstölt hússal töltött burgonyagombóc

Nem tudom, ki találta ki a receptet, de szerintem díjat érdemel érte! Nemcsak azért, mert végtelenül egyszerű, hanem azért is, mert annyi lehetőségünk van az elkészítésnél, hogy szinte össze sem lehet számolni. Az én kedvencem a füstölt hússal töltött burgonyagombóc, de természetesen bármi mással is meg lehet tölteni. A gombócot, ha igazán ízletesre szeretnénk, pirított hagymával bőven megszórjuk és savanyú káposzta ágyon tálaljuk. Szerző: Danka

30 perc
Elkészítés
20 perc
Sütés/főzés
Alapanyagok
500 g
héjában főtt burgonya
150 g
rétesliszt
50 g
búzadara
1 db
tojás
1 kv. kanál
600 g
kockára vágott füstölt hús
Recept elkészítése
Nyomtatás
  1. A burgonyát előző nap megfőzzük, majd másnap kis lyukú reszelőn lereszeljük. Hozzáadjuk a tojást, sót, lisztet, darát, sima állagú tésztává gyúrjuk. Szükség szerint még adhatunk hozzá lisztet. Aránylag gyorsan dolgozunk, mert a burgonyás tészta állaga meg tud változni, hígabb lesz.
  2. Ebből a burgonyás alapból készítjük a folyókat. Ha nem szeretnénk tölteni semmivel, akkor sincs gond, ilyenkor egyszerűen megformázzuk a knédlit vagy a cipót.
  3. Amennyiben mégis a töltés mellett döntünk, akkor a tésztát henger alakúra nyújtjuk, a hengert felszeleteljük, az egyes szeleteket pedig kör alakúra nyújtjuk. Ezeket a kis korongokat töltjük meg a töltelékkel, majd a tésztával egyszerűen becsomagoljuk és két tenyerünkkel megformázzuk a golyókat.
  4. Forrásban lévő sós vízben készre főzzük. A gombócokat fakanál segítségével helyezzük bele a vízbe, és főzés közben fakanállal kicsit meg-mebökdössük a golyókat, így nem fog odatapadni az edény aljára. Nagyjából 15-20 percig kell főzni a töltött gombócokat.
  5. A megfőtt gombócokat lecsepegtetjük, edénybe tesszük, tetejére vajat teszünk, összeforgatjuk vele.
  6. Tökéletes köretnek, de savanyú káposztás körettel is pompás! A tetejét bőven megszórhatjuk pirított hagymával.
Hozzászólás a recepthez
Válasz a felhasználó megjegyzésére megszakítás
Megjegyzés hozzáadása