Gombás-tejszínes sertéscsíkok

Lehet, sokaknak a menza jut eszébe erről a fogásról, de nekem bizony az igaz, jó nagy, kiadós hétköznapi ebéd vagy vacsora. Mivel többen is testvérek vagyunk, anyukám mindig nagy adagokat készített, például a gombás-tejszínes sertéscsíkokból is. Anyu tökéletesen kezelte a dolgokat: amíg a hús fortyogott és puhult, addig ő mosogatott vagy éppen hozzálátott a körethez vagy a másnapi étel előkészítéséhez. A fogás pedig tökéletes!

Hozzáadta:, 26.1.2020
Kategória: Főételek
Előkészítési idő:
Főzési/sütési idő:
Recept Gombás-tejszínes sertéscsíkok

Hozzávalók

Szükségünk lesz:
vöröshagyma
olaj
sertéshús
bors
csiperkegomba
húsleves vagy alaplé
főzőtejszín
fehérliszt

Elkészítés menete

  1. A hozzávalók mennyiségét nem tudom grammra pontosan leírni, mert egy jó nagy darab sertéscombot kaptam, és ehhez próbáltam meg szemre igazítani a hozzávalókat.
  2. Ha körülbelül meg kéne adnom, akkor kb. 1 kg sertéshúshoz egy nagy fej vöröshagymát és fél kiló gombát használtam, 2-3 dc alaplevet és 200 ml főzőtejszínt, a sűrítéshez pedig nagyjából egy púpos evőkanál lisztet használtam.
  3. A sertéshúst csíkokra vágjuk, a vöröshagymát felkockázzuk, a gombát megtisztítjuk, felszeleteljük.
  4. A vöröshagymán megpirítjuk a sertéshúst, sózzuk és borsozzuk, hozzáadjuk a gombát, felöntjük az alaplével és addig főzzük alacsony lángon, amíg a hús meg nem puhul.
  5. Liszttel elkevert főzőtejszínnel behabarjuk, ízlés szerint meg sózhatjuk és borsozhatjuk, esetleg egy evőkanál szójaszósszal dobhatjuk fel.
  6. Rizzsel tálaljuk.

Forrás: Vaření a pečení s radostí