Gőzgombóc mákkal (vaníliapudinggal)

Hozzáadta: TopPetra, 22.3.2018
Kategória: Főételek, Édes főételek, Gombócok, Kelt tészta, Hús nélkül, Főétkezések, Ebéd
KÜLDÖTT KÉPEK
A gőzgombóc mákkal, vaníliapudinggal meglocsolt tányéron tálalva az egyik kedvenc édes főételem. A gombócokat természetesen az elengedhetetlen szilvalekvárral töltöm meg, a tetejét pedig olvasztott vajjal és porcukorral elkevert mákkal dobom fel. A vaníliapuding pedig szerintem még finomabbá varázsolja. Egész egyszerűen a tányérra egy merőkanál vaníliapudingot teszek, és ezen tálalom az elkészített gombócokat. Szerző: Lacusin
KÜLDÖTT KÉPEK
Hozzáadta: TopPetra, 22.3.2018
Kategória: Főételek, Édes főételek, Gombócok, Kelt tészta, Hús nélkül, Főétkezések, Ebéd
Előkészítés:
Sütés/főzés:
ALAPANYAGOK
Tészta:
500 gbúzafinomliszt
300 mltej
25 gélesztő
1 kv. kanálkristálycukor
csipet só
1 dbtojás
100 gvaj
reszelt citromhéj
Szükségünk lesz még:
250 glekvár
100 gdarált mák
50 gporcukor
Ízlés szerint:
vaníliapuding
- Az élesztőt 100 ml langyos tejbe belemorzsoljuk, a cukrot is hozzáadjuk. Megvárjuk, míg az élesztő felfut.%1
- Egy mási tálba beleszitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sót, a reszelt citromhéjat, a tojást és a maradék tejet. Hozzáöntjük az élesztős tejet, majd az egészet sima állagú tésztává gyúrjuk. Lefedjük, meleg helyre tesszük, 45 percig kelesztjük.%2%3
- A megkelt tésztát két részre osztjuk, majd mindegyik tésztaadagot 8-8 egyenlő részre osztjuk.
- A tésztaadagot kilapítjuk, lekvárral megtöltjük, a lekvárt becsomagoljuk és megformázzuk a gombócokat.%4
- Amíg a gombócok pihennek, egy edényben vizet forralunk, a pereméhez konyaruhát rögzítünk, majd erre a konyharuhára tesszük rá a gombócokat, amiket 10-15 percig gőzölünk.
- Az elkészült gombócokat felolvasztott vajjal meglocsoljuk, porcukorral elkevert mákkal megszórjuk.
- Én a tányérra, amin a gombócokat tálalom, egy merőkanálnyi vaníliapudingot teszek, és erre kerülnek a gombócok.
RECEPT HOZZÁSZÓLÁS