Gőzgombóc mákkal (vaníliapudinggal)

A gőzgombóc mákkal, vaníliapudinggal meglocsolt tányéron tálalva az egyik kedvenc édes főételem. A gombócokat természetesen az elengedhetetlen szilvalekvárral töltöm meg, a tetejét pedig olvasztott vajjal és porcukorral elkevert mákkal dobom fel. A vaníliapuding pedig szerintem még finomabbá varázsolja. Egész egyszerűen a tányérra egy merőkanál vaníliapudingot teszek, és ezen tálalom az elkészített gombócokat. Szerző: Lacusin

Hozzáadta:, 22.3.2018
Kategória: Főételek
Előkészítési idő:
Főzési/sütési idő:
Recept Gőzgombóc mákkal (vaníliapudinggal)

Hozzávalók

Tészta:
500 gbúzafinomliszt
300 mltej
25 gélesztő
1 kv. kanálkristálycukor
csipet só
1 dbtojás
100 gvaj
reszelt citromhéj
Szükségünk lesz még:
250 glekvár
100 gdarált mák
50 gporcukor
Ízlés szerint:
vaníliapuding

Elkészítés menete

  1. Az élesztőt 100 ml langyos tejbe belemorzsoljuk, a cukrot is hozzáadjuk. Megvárjuk, míg az élesztő felfut.%1
  2. Egy mási tálba beleszitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sót, a reszelt citromhéjat, a tojást és a maradék tejet. Hozzáöntjük az élesztős tejet, majd az egészet sima állagú tésztává gyúrjuk. Lefedjük, meleg helyre tesszük, 45 percig kelesztjük.%2%3
  3. A megkelt tésztát két részre osztjuk, majd mindegyik tésztaadagot 8-8 egyenlő részre osztjuk.
  4. A tésztaadagot kilapítjuk, lekvárral megtöltjük, a lekvárt becsomagoljuk és megformázzuk a gombócokat.%4
  5. Amíg a gombócok pihennek, egy edényben vizet forralunk, a pereméhez konyaruhát rögzítünk, majd erre a konyharuhára tesszük rá a gombócokat, amiket 10-15 percig gőzölünk.
  6. Az elkészült gombócokat felolvasztott vajjal meglocsoljuk, porcukorral elkevert mákkal megszórjuk.
  7. Én a tányérra, amin a gombócokat tálalom, egy merőkanálnyi vaníliapudingot teszek, és erre kerülnek a gombócok.