Grízes szelet tejes krémmel

A grízes szelet tejes krémmel kiváló tésztából készül, amihez nincs szükségünk lisztre. A tésztalapba elsősorban darált mogyoró és gríz (búzadara) kerül, amitől finom és jó puha lesz. Nekem kinézetre a mézes szeleteket juttatja eszembe. Szinte luxuskategória a sütemény, mégis nagyon egyszerű. A három réteg tésztalap közé lágy tejes krém kerül (amit akár vaníliapudingos krémre is cserélhetünk). Szerző: Triniti

Hozzáadta:, 3.5.2018
Kategória: Desszertek, sütemények
Előkészítési idő:
Főzési/sütési idő:
Recept Grízes szelet tejes krémmel

Hozzávalók

Tészta:
300 mltej
100 g darált mogyoró
240 gcukor
300 gdara
1/2 kv. kanálszódabikarbóna
Töltelék:
500 mltej
4 ev. kanálbúzafinomliszt
150 gcukor
150 gvaj
Díszítéshez:
csokiforgács

Elkészítés menete

  1. A darált mogyorót, cukrot, darát és szódabikarbónát elkeverjük. Felöntjük a tejjel és addig dolgozzuk, amíg szépen össze nem áll a massza (csomómentesnek kell lennie). Miután ezzel elkészültünk, 3 órát pihentetjük.
  2. A tepsit (3x kell sütni) sütőpapírral kibéleljük, a masszát pedig 3 egyenlő részre osztjuk. Mindegyiket tésztaadagot elegyengetjük a tepsin és 180 fokon aranyszínűre sütjük. 20x30 cm-es tepsit használtam.
  3. A tésztalapokat egy tepsiben is megsüthetjük. Nekem szerencsém van, nagyobb a konyhám, így 3 tepsit készítettem elő. Mikor az egyik tésztalap megsült, kivettem, és betettem a másikat.
  4. A tejet felmelegítjük, hozzáadjuk a cukrot, a lisztet és csomómentesre keverjük. Sűrű kását főzünk, kihűtjük, majd beledolgozzuk a puha vajat.
  5. A krémet két egyenlő részre osztjuk. Az alsó tésztát megkenjük az egyik adag krémmel, rátesszük a második tésztalapot, ezt megkenjük a második adag krémmel, lefedjük a harmadik tésztalappal, a tetejét pedig csokiforgáccsal díszíthetjük.