TopReceptek.hu Tészták Leveles tészta Gyors házi leveles tészta
Gyors házi leveles tészta
Recept Gyors házi leveles tészta
Kipróbálta a receptet?
Töltse fel saját képét és büszkélkedjen vele
TopPetra TopPetra    ·   16.11.2016

Gyors házi leveles tészta

A leveles tészta egy nagyon kedvelt alapanyag a konyhánkban, felhasználása nagyon sokoldalú. Sajnos azonban kevesünknek van kedve és/vagy ideje arra, hogy otthon készítsük el. Őszinte leszek, én is gyakran veszem meg a kész bolti tésztát. Aztán felfedeztem ezt a gyors változatot, és teljesen meg vagyok vele elégedve.

Alapanyagok

Villámgyors leveles tészta (kb 500 g):

250 g
búzafinomliszt
1/2 kv. kanál
125 g
vaj, 50 g + 75 g
kb 120 ml
víz
liszt hintéshez
Recept elkészítése
Nyomtatás
  1. A tészta elkészítése aránylag gyors és egyszerű. A lisztből, vajból és vízből puha tésztát gyúrunk, kinyújtunk és megkenjük a vajjal.
  2. Meglepően egyszerű és meglepően finom. A tészta fantasztikusan vajas ízre és illatra is, sütés után pedig kellően ropogós és roppanós. Eddig még csak édes süteményeket készítettem belőle, de feltételezem, a sós sütemények is tökéletesek lesznek.
  3. A lisztet egy tálba szitáljuk, majd a sóval elkeverjük, Hozzáadjuk az 50 g, kis kockákra vágott vajat és kézzel vagy kézi robotgéppel morzsa állagúvá dolgozzuk. Próbáltam kézzel és géppel is, az eredmény ugyanaz.
  4. A morzsához lassan hozzáöntjük a vizet és puha tésztává gyúrjuk. Fontos, hogy a vizet fokozatosan adjuk hozzá a morzsához, és minden egyes adag után jól eldolgozzuk.
  5. A maradék 75 g puha vajat három egyenlő részre osztjuk (3 x 25 g). Ha a vaj kemény, akkor mikróba is tehetjük, de vigyázzunk, hogy meg ne olvadjon. Akkor jó, ha nagyon puha, és a kanál hátával könnyen kenhető.
  6. A tésztát egy belisztezett nyújtódeszkán kb. 40 x 20 cm nagyságúra nyújtjuk. A tésztalap 2/3 részét megkenjük 25 g vajjal, a kenés jobban megy egy kanállal.
  7. A nem megkent tésztarészt (a tészta 1/3 része) a vajjal megkent részre hajtjuk, erre pedig ráfordítjuk a vajas harmadot.
  8. Ezt az összehajtott tésztát ismét 40 x 20 cm nagyságúra hajtjuk, és az előző pontban leírt lépést még kétszer elvégezzük.
  9. Végül a tésztát még néhányszor hajtsuk össze és nyújtsuk ki. Háromszor-négyszer elég. A nyújtás során, szükség esetén lisztezzük be a tésztát és igyekezzünk nem túl erősen nyújtani és rányomni a tésztára.
  10. A kész tésztát használat előtt még legalább 1 órára rakjuk be a hűtőbe, vagy fagyasztjuk le. A hozzávalókból nagyjából 500 g tészta jön ki.

 Forrás: Vikendovepeceni

Hozzászólás a recepthez
Válasz a felhasználó megjegyzésére megszakítás
Megjegyzés hozzáadása