Gyors házi leveles tészta
A leveles tészta egy nagyon kedvelt alapanyag a konyhánkban, felhasználása nagyon sokoldalú. Sajnos azonban kevesünknek van kedve és/vagy ideje arra, hogy otthon készítsük el. Őszinte leszek, én is gyakran veszem meg a kész bolti tésztát. Aztán felfedeztem ezt a gyors változatot, és teljesen meg vagyok vele elégedve.
Hozzávalók
Villámgyors leveles tészta (kb 500 g):250 gbúzafinomliszt
1/2 kv. kanálsó
125 gvaj, 50 g + 75 g
kb 120 mlvíz
liszt hintéshez
Elkészítés menete
- A tészta elkészítése aránylag gyors és egyszerű. A lisztből, vajból és vízből puha tésztát gyúrunk, kinyújtunk és megkenjük a vajjal.
- Meglepően egyszerű és meglepően finom. A tészta fantasztikusan vajas ízre és illatra is, sütés után pedig kellően ropogós és roppanós. Eddig még csak édes süteményeket készítettem belőle, de feltételezem, a sós sütemények is tökéletesek lesznek.
- A lisztet egy tálba szitáljuk, majd a sóval elkeverjük, Hozzáadjuk az 50 g, kis kockákra vágott vajat és kézzel vagy kézi robotgéppel morzsa állagúvá dolgozzuk. Próbáltam kézzel és géppel is, az eredmény ugyanaz.
- A morzsához lassan hozzáöntjük a vizet és puha tésztává gyúrjuk. Fontos, hogy a vizet fokozatosan adjuk hozzá a morzsához, és minden egyes adag után jól eldolgozzuk.
- A maradék 75 g puha vajat három egyenlő részre osztjuk (3 x 25 g). Ha a vaj kemény, akkor mikróba is tehetjük, de vigyázzunk, hogy meg ne olvadjon. Akkor jó, ha nagyon puha, és a kanál hátával könnyen kenhető.
- A tésztát egy belisztezett nyújtódeszkán kb. 40 x 20 cm nagyságúra nyújtjuk. A tésztalap 2/3 részét megkenjük 25 g vajjal, a kenés jobban megy egy kanállal.
- A nem megkent tésztarészt (a tészta 1/3 része) a vajjal megkent részre hajtjuk, erre pedig ráfordítjuk a vajas harmadot.
- Ezt az összehajtott tésztát ismét 40 x 20 cm nagyságúra hajtjuk, és az előző pontban leírt lépést még kétszer elvégezzük.
- Végül a tésztát még néhányszor hajtsuk össze és nyújtsuk ki. Háromszor-négyszer elég. A nyújtás során, szükség esetén lisztezzük be a tésztát és igyekezzünk nem túl erősen nyújtani és rányomni a tésztára.
- A kész tésztát használat előtt még legalább 1 órára rakjuk be a hűtőbe, vagy fagyasztjuk le. A hozzávalókból nagyjából 500 g tészta jön ki.
Forrás: Vikendovepeceni