Gyors joghurtos tészta percek alatt – ha nincs otthon kenyér

Előfordul, hogy elfelejtek bevásárolni, vagy pont a bevásárlás során nem veszem meg azokat a dolgokat, amire a legnagyobb szükség lenne a konyhában. Ilyenkor előveszem a „B” tervet, és az otthoni hozzávalókból próbálom pótolni az elmaradást. Kenyér és péksütemény helyett remek ötlet a gyors joghurtos tészta. Csak összekeverjük (az élesztőt simán belemorzsoljuk), tepsire tesszük, és megsütjük. Altalában fele-fele arányban sima cipót és töltött lepénykéket is készítek. A lepénykéket sajttal, sonkával, paradicsomos szósszal töltve, és ideális vacsorának, a cipót pedig másnapra akár uzsonnának, tízórainak.

Hozzáadta:, 23.10.2017
Kategória: Főételek, Péksütemények
Gyors joghurtos tészta percek alatt – ha nincs otthon kenyér

Hozzávalók

600 gbúzafinomliszt
1 csomagsütőpor
10 gfriss élesztő
1/2 kv. kanálkristálycukor
1/2 kv. kanál
50 gvaj
100 gnatúr joghurt vagy tejföl (20%)
250 mlvíz
2 ev. kanálolaj
sonka, sajt, oregánó, ketchup, paradicsompüré

Elkészítés menete

  1. A lisztet átszitáljuk, elkeverjük a sütőporral, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a sót és a cukrot. Elkeverjük, majd beleöntjük a langyos vizet, a felolvasztott vajat, a natúr joghurtot (vagy tejfölt) és az olajat.
  2. Jó alaposan elkeverjük, majd a kapott tésztából cipót formázunk. A cipót 10 kisebb egyenlő darabra osztjuk.
  3. Minden kis tésztakupacból kis korongot formázunk, sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük, a közepére pedig egy pohár talpával/aljával kis mélyedést nyomunk. Ebbe kerül bele a töltelék. Ha nem szeretnénk tölteni, akkor a tepsire csak sima gombócokat teszünk, és a sütés után finom cipókat veszünk ki a sütőből.
  4. 200 fokon aranyszínűre sütjük.