Gyors joghurtos tészta percek alatt – ha nincs otthon kenyér

Hozzáadta: TopPetra, 23.10.2017
Kategória: Főételek, Péksütemények, Kelt tészta, Hús nélkül, Főétkezések, Ebéd
Előfordul, hogy elfelejtek bevásárolni, vagy pont a bevásárlás során nem veszem meg azokat a dolgokat, amire a legnagyobb szükség lenne a konyhában. Ilyenkor előveszem a „B” tervet, és az otthoni hozzávalókból próbálom pótolni az elmaradást. Kenyér és péksütemény helyett remek ötlet a gyors joghurtos tészta. Csak összekeverjük (az élesztőt simán belemorzsoljuk), tepsire tesszük, és megsütjük. Altalában fele-fele arányban sima cipót és töltött lepénykéket is készítek. A lepénykéket sajttal, sonkával, paradicsomos szósszal töltve, és ideális vacsorának, a cipót pedig másnapra akár uzsonnának, tízórainak.
Hozzáadta: TopPetra, 23.10.2017
Kategória: Főételek, Péksütemények, Kelt tészta, Hús nélkül, Főétkezések, Ebéd
ALAPANYAGOK
- A lisztet átszitáljuk, elkeverjük a sütőporral, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a sót és a cukrot. Elkeverjük, majd beleöntjük a langyos vizet, a felolvasztott vajat, a natúr joghurtot (vagy tejfölt) és az olajat.
- Jó alaposan elkeverjük, majd a kapott tésztából cipót formázunk. A cipót 10 kisebb egyenlő darabra osztjuk.
- Minden kis tésztakupacból kis korongot formázunk, sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük, a közepére pedig egy pohár talpával/aljával kis mélyedést nyomunk. Ebbe kerül bele a töltelék. Ha nem szeretnénk tölteni, akkor a tepsire csak sima gombócokat teszünk, és a sütés után finom cipókat veszünk ki a sütőből.
- 200 fokon aranyszínűre sütjük.