Gyors töltött kifli kelt tésztából

Pepecselős munka, de higgyétek el, ezek a tökéletes töltött kiflik megérik a fáradozást! A tészta lágy, puha, szinte szétolvad, a töltelék pedig még finomabbá, még jobbá teszi a péksüteményt. Már a házi lekvár is tökéletes választás, de lágy, fűszeres puszedlivel és rummal elkeverve teljesen új dimenziókat nyit. A puszedlit boltban vásároltam, de akár maradék puha mézeskalács is tökéletes a töltelékhez. Szerző: Danka

Hozzáadta:, 8.11.2019
Kategória: Desszertek, sütemények, Péksütemények
Recept Gyors töltött kifli kelt tésztából

Hozzávalók

Tészta (1 bögre = 250 ml):
5 bögrefinomliszt
2 ev. kanálkristálycukor
1/2 kockaélesztő (21 g)
2 bögrelangyos víz
1 kv. kanál
1/2 bögreolaj
1 dbtojás kenéshez
Töltelék:
lekvár
puszedli (kb. 150 g, lereszelve, boltban vettem)
2 ev. kanálrum

Elkészítés menete

  1. A 2 bögre lisztet tálba szórjuk, hozzáadjuk a cukrot, a morzsolt élesztőt, ráöntjük a langyos vizet és addig dolgozzuk, amíg sima állagú tésztát nem kapunk. A tésztát 10 percig pihentetjük, majd hozzáadjuk az olajat, ismét eldolgozzuk, végül belekerül a maradék 3 bögre liszt és a só. Ezt is eldolgozzuk. A tészta eldolgozásához robotgépet használtam, de ha nincs kéznél, akkor elég, ha az élesztőt a langyos vízben egy kevés cukorral felfuttatjuk, hozzáadjuk a többi alapanyaghoz és tésztává gyúrjuk.
  2. A tészta akkor jó, ha már nem tapad. Az álalgán szükség szerint liszttel tudunk javítani. Cipó alakúra formázzuk, majd annyi részre osztjuk, amennyi kiflit szeretnénk. Én ezt a mennyiséget 32 kis gombócra osztottam fel.
  3. Minden egyes kis gombócot kinyújtjunk (ovális alakúra, kb. 10x15 cm), az egyik végére rátesszük a tölteléket – a lekvár, reszelt puszedli és rum keverékét.
  4. A tészta másik végét, ahol nincs töltelék, bevagdossuk. Ezután a töltelékkel töltött végétől kezdve felcsavarjuk. A kifliket sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük, tetejét felvert tojással megkenjük – a tojást egy kevés tejjel is elkeverhetjük.
  5. 170 fokra előmelegített sütőben 30 percig sütjük.