Habos bajor fánk

A habos bajor fánknak kevesen tudnak ellenállni. Nem is csoda hiszen lekvárral és tejszínhabbal a tetején igazi ízbomba minden egyes falat. Érdemes kipróbálni!

Hozzáadta:, 5.9.2016
Kategória: Desszertek
Előkészítési idő:
Főzési/sütési idő:
Habos bajor fánk

Hozzávalók

Hozzávalók:
50 gporcukor
50 glágy vaj
3 dbtojás sárgája
500 gbáza finomliszt
30 gélesztő
250 mltej
2 ev. kanálrum
csipet
csipetreszelt citromhéj
Díszítéshez:
1 csészelekvár
250 gtúró
1 csomagvaníliacukor
100 ml33%-os tejszín
porcukor szóráshoz

Elkészítés menete

  1. Először a kovászt készítjük el: a langyos tejbe beletesszük a cukrot, egy evőkanál kanál búza finomlisztet, belemorzsoljuk az élesztőt, elkeverjük és felfuttatjuk. Közben a tojások sárgáját kikeverjük a vajjal. Hozzáadjuk a többi alapanyagot és az élesztőt, jól összedolgozzuk, és sima tésztát készítünk. Az elkészült tésztát meleg helyen nagyjából 1 órát pihentetjük.
  2. A megkelt tésztát 1 centi vastagra nyújtjuk lisztezett deszkán, és egy pohárral vagy szaggatóval kis köröket szaggatunk. A kiszaggatott korongokat még 10 percig pihentetjük.
  3. A korongok közepére ujjunkkal kis mélyedést nyomunk. Egy mélyebb edényben bő mennyiségű olajat felforrósítunk, és ebben sütjük ki a fánkokat. A forró olajba a fánkokat a mélyedéssel lefelé tesszük bele.
  4. A fánkok mindkét oldalát megsütjük, majd a felesleges zsiradékot törlőpapírral leitatjuk. A kész fánkokat megkenjük lekvárral. A túrót, tejszínt és cukrot habbá verjük, a habot pedig a lekvárra tesszük, majd díszítésként porcukorral meghintjük. Ebből a tésztamennyiségből nagyjából 60 fánkot kapunk.