Hagymás-szalonnás falatkák

A hagymás-szalonnás falatkák igazi kis vendégváró falatok. Én szeretem a „nagyobb” falatokat, így kb. 8 cm átmérőjű korongokat készítettem, amolyan kis pici lepénykéket, de bátran lehet kisebbeket is kiszaggatni a kelt tésztából. Mivel imádom a szalonnás-hagymás keveréket, nem volt kérdéses, hogy ez a feltét kerül a kis korongok tetejére. Ha bátrabbak vagyunk, akkor bátran kísérletezhetünk a díszítéssel és ízesítéssel. Tapasztalatból írom, hogy a fokhagyma, tejföl, lilahagyma, sült sonka, pirított lilahagyma is tökéletesen illik a kis korongokra, de akár pizzás feltét és sajt is használható.

Hozzáadta:Alexa96, 27.5.2017
Kategória: Előételek
Hagymás-szalonnás falatkák

Hozzávalók

HOZZÁVALÓ KB. 25 ADAGHOZ:
250 gfinomliszt
250 grétesliszt
1 dlnövényi olaj
1 dbtojás
csipet só
150 mlvíz
1 kv. kanálkristálycukor
1 dlmagas zsírtartalmú taj
250 gszalonna
350 gvöröshagyma
csipet őrölt kömény
1 dbtojás kenéshez
20 gfriss élesztő

Elkészítés menete

  1. A tejből, élesztőből és cukorból kovászt készítünk. A liszthez hozzáadjuk a felfutott kovászt, a tojást, olajat, vizet és a csipet sót. Eldolgozzuk, majd meleg helyen, letakarva legalább 45 percig kelesztjük.
  2. Közben a szalonnát és a hagymát felkockázzuk. A szalonnát 1 evőkanálnyi olajban zsírjára sütjük, majd hozzáadjuk a vöröshagymát. Sózzuk, ízlés szerint őrölt köményt is adhatunk hozzá, majd lefedve 10 percig pároljuk.
  3. A megkelt tésztát lisztes felületen kinyújtjuk, majd egy pohár vagy pogácsaszaggató segítségével kb. 8 cm átmérőjű korongokat szaggatunk. A kis korongokra kb. 1 evőkanálnyi szalonnás-hagymás tölteléket teszünk, elegyengetjük a korongok felületén, majd a szélét, amit a feltét nem ér, felvert tojással megkenjük. A korongokat 200 fokon 15-20 percig sütjük. Jó étvágyat!

A receptért köszönet kiváló szakácsunknak, Simonaszolnokinak.