Hagymás-szalonnás kelt kifli

A hagymás-szalonnás kelt kiflik egy kis változatosságot vittek az amúgy isteni, otthon készített péksütemények tárházába. Az elkészítésük nagyon egyszerű, csak kelt tésztára van szükségünk, amit egy kis hagymával és reszelt sajttal bolondítunk meg. A kész kifliket szalonnába csomagoljuk, majd a kis kifliket készre sütjük. Melegében, frissen is nagyon finom, de egy jó kis joghurtos-fokhagymás-újhagymás öntettel egyszerűen verhetetlen. Legközelebb leveles tésztából is elkészítem, de addig még sok időnek kell eltelnie, mert egyenlőre mindenki emlékszik a hagymás-szalonnás kelt kifli verhetetlen ízére.

Hozzáadta:, 5.2.2017
Kategória: Előételek, falatkák, Péksütemények
Hagymás-szalonnás kelt kifli

Hozzávalók

Szükségünk lesz:
900 grétesliszt
2 kv. kanál
200 mlnapraforgóolaj
500 mllangyos tej
2 ev. kanálkristálycukor
50 gélesztő
50 gkemény sajt
1 dbvöröshagyma
150 - 200 gszalonna
1 db tojásbekenéshez
vaj bekenéshez

Elkészítés menete

  1. Egy edényben kevés tejhez hozzáadjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és megvárjuk, míg a kovász felfut.
  2. A sajtot lereszeljük, hozzáadjuk az apróra vágott hagymát és a lisztet. Elkeverjük, sózzuk, majd hozzáadjuk az olajat, a langyos tejet, végül az kovászt. Sima állagú tésztává dolgozzuk, majd a kész tésztát letakarva, meleg helyen egy órát kelesztjük.
  3. Ha a tészta megkelt, egy liszttel beszórt nyújtódeszkán kör alakúra nyújtjuk, majd kb. 24 db. cikkre vágjuk. A tésztacikkeket megkenjük a puha vajjal, majd a széles részétől kezdve felcsavarjuk.
  4. A szalonnaszeletekkel becsavarjuk a kifliket. A szalonnába csavart kifliket sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük és további 15 percig kelesztjük. A sütés előtt megkenjük a felvert tojással, majd 200 fokon aranyszínűre sütjük. Jó étvágyat!