Hagyományos édes fánk

Hozzáadta: Babu27, 9.12.2016
Kategória: Főételek, Édes főételek, Fánkok, Kelt tészta, Hús nélkül, Főétkezések, Ebéd
KÜLDÖTT KÉPEK
Szerintem a hagyományos édes fánk az egyik legfinomabb kelt tésztából készült édesség. A tésztája puha, finom és könnyű, a porcukorral és lekvárral pedig egyszerűen ellenállhatatlan. Természetesen a teteje ízlés szerint díszíthető, nálunk a hagyományhoz hozzátartozik a porcukor és a lekvár, de nyugodtan használhatunk cukormázat vagy csokoládéöntetet.
KÜLDÖTT KÉPEK
Hozzáadta: Babu27, 9.12.2016
Kategória: Főételek, Édes főételek, Fánkok, Kelt tészta, Hús nélkül, Főétkezések, Ebéd
ALAPANYAGOK
Szükségünk lesz:
500 gbúzafinomliszt
3 dbtojás sárgája
300 mltej
30 gfriss élesztő
40 gvaj
2 ev. kanálkristálycukor
1 csomagvaníliacukor
1/2 dbcitrom héja
2 ev. kanálrum
csipet só
olaj a kisütéshez
porcukor
kedvenc lekvárunk
- A 100 ml tejet kicsit felmelegítjük, hozzáadjuk a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. A kovászt felfuttatjuk.
- A lisztet, a tojások sárgátját, 200 ml tejet, a puha vajat, vaníliacukrot, reszelt citromhéjat, csipet sót és a rumot egy tálba tesszük, hozzáöntjük a kovászt és sima tésztává gyúrjuk. A tésztát meleg helyre tesszük, egy kendővel letakarjuk és kb. 50 percig kelesztjük.
- Miután a tészta megkelt, újra eldolgozzuk, és újabb 20 percig kelesztjük meleg helyen.
- Ezután a tésztát egy liszttel beszórt nyújtódeszkán kinyújtjuk, majd egy pohárral, aminek a száját hideg vízbe mártottuk, kiszaggatjuk a korongokat. Mindegyik korong közepére mélyedést nyomunk vagy akár lyukat is vághatunk. A korongok mindkét oldalát forró olajban aranyszínűre sütjük.
RECEPT HOZZÁSZÓLÁS