TopReceptek.hu Édes főételek Fánkok Hagyományos édes fánk
Hagyományos édes fánk
Recept Hagyományos édes fánk
Kipróbálta a receptet?
Töltse fel saját képét és büszkélkedjen vele

Szerintem a hagyományos édes fánk az egyik legfinomabb kelt tésztából készült édesség. A tésztája puha, finom és könnyű, a porcukorral és lekvárral pedig egyszerűen ellenállhatatlan. Természetesen a teteje ízlés szerint díszíthető, nálunk a hagyományhoz hozzátartozik a porcukor és a lekvár, de nyugodtan használhatunk cukormázat vagy csokoládéöntetet.

Babu27    ·   9.12.2016

Hagyományos édes fánk

Szerintem a hagyományos édes fánk az egyik legfinomabb kelt tésztából készült édesség. A tésztája puha, finom és könnyű, a porcukorral és lekvárral pedig egyszerűen ellenállhatatlan. Természetesen a teteje ízlés szerint díszíthető, nálunk a hagyományhoz hozzátartozik a porcukor és a lekvár, de nyugodtan használhatunk cukormázat vagy csokoládéöntetet.

Alapanyagok

Szükségünk lesz:

500 g
búzafinomliszt
3 db
tojás sárgája
300 ml
tej
30 g
friss élesztő
40 g
vaj
2 ev. kanál
kristálycukor
1 csomag
vaníliacukor
1/2 db
citrom héja
2 ev. kanál
rum
csipet só
olaj a kisütéshez
porcukor
kedvenc lekvárunk
Recept elkészítése
Nyomtatás
  1. A 100 ml tejet kicsit felmelegítjük, hozzáadjuk a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. A kovászt felfuttatjuk.
  2. A lisztet, a tojások sárgátját, 200 ml tejet, a puha vajat, vaníliacukrot, reszelt citromhéjat, csipet sót és a rumot egy tálba tesszük, hozzáöntjük a kovászt és sima tésztává gyúrjuk. A tésztát meleg helyre tesszük, egy kendővel letakarjuk és kb. 50 percig kelesztjük.
  3. Miután a tészta megkelt, újra eldolgozzuk, és újabb 20 percig kelesztjük meleg helyen.
  4. Ezután a tésztát egy liszttel beszórt nyújtódeszkán kinyújtjuk, majd egy pohárral, aminek a száját hideg vízbe mártottuk, kiszaggatjuk a korongokat. Mindegyik korong közepére mélyedést nyomunk vagy akár lyukat is vághatunk. A korongok mindkét oldalát forró olajban aranyszínűre sütjük.
  5. Ezután a fánkokat törlőpapírra helyezzük, és leitatjuk a felesleges olajat. A fánkok közepére lekvárt teszünk, porcukorral megszórjuk. Jó étvágyat!
Hozzászólás a recepthez
Válasz a felhasználó megjegyzésére megszakítás
Megjegyzés hozzáadása