Hagyományos édes fánk

Szerintem a hagyományos édes fánk az egyik legfinomabb kelt tésztából készült édesség. A tésztája puha, finom és könnyű, a porcukorral és lekvárral pedig egyszerűen ellenállhatatlan. Természetesen a teteje ízlés szerint díszíthető, nálunk a hagyományhoz hozzátartozik a porcukor és a lekvár, de nyugodtan használhatunk cukormázat vagy csokoládéöntetet.

Hozzáadta:Babu27, 9.12.2016
Kategória: Főételek
Hagyományos édes fánk

Hozzávalók

Szükségünk lesz:
500 gbúzafinomliszt
3 dbtojás sárgája
300 mltej
30 gfriss élesztő
40 gvaj
2 ev. kanálkristálycukor
1 csomagvaníliacukor
1/2 dbcitrom héja
2 ev. kanálrum
csipet só
olaj a kisütéshez
porcukor
kedvenc lekvárunk

Elkészítés menete

  1. A 100 ml tejet kicsit felmelegítjük, hozzáadjuk a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. A kovászt felfuttatjuk.
  2. A lisztet, a tojások sárgátját, 200 ml tejet, a puha vajat, vaníliacukrot, reszelt citromhéjat, csipet sót és a rumot egy tálba tesszük, hozzáöntjük a kovászt és sima tésztává gyúrjuk. A tésztát meleg helyre tesszük, egy kendővel letakarjuk és kb. 50 percig kelesztjük.
  3. Miután a tészta megkelt, újra eldolgozzuk, és újabb 20 percig kelesztjük meleg helyen.
  4. Ezután a tésztát egy liszttel beszórt nyújtódeszkán kinyújtjuk, majd egy pohárral, aminek a száját hideg vízbe mártottuk, kiszaggatjuk a korongokat. Mindegyik korong közepére mélyedést nyomunk vagy akár lyukat is vághatunk. A korongok mindkét oldalát forró olajban aranyszínűre sütjük.
  5. Ezután a fánkokat törlőpapírra helyezzük, és leitatjuk a felesleges olajat. A fánkok közepére lekvárt teszünk, porcukorral megszórjuk. Jó étvágyat!