„Havas” rudacskák

Finom és roppanós habcsók, vagy, ahogy a gyerekek hívják, „havas” rudacskák, kiváló csokoládés krémmel. A finomság habkönnyű, ropogós, mégis belül finom, édes és krémes. Ellenállhatatlan ünnepi finomság, ami nem maradhat le a süteményes tányérról. Természetesen nemcsak karácsonyra, és ha maradt egy kis tojáshab, akkor azzal akár más sütemény, vagy akár torta is díszíthető.

Hozzáadta:, 25.10.2016
Kategória: Desszertek, sütemények, Ünnepek, Karácsony
Előkészítési idő:
Főzési/sütési idő:
Recept „Havas” rudacskák

Hozzávalók

HOZZÁVALÓK 25 PORCIÓHOZ:
5 dbtojás fehérje
400 gkristálycukor
csipet só
TÖLTELÉK:
5 dbtojás sárgája
150 gporcukor
1 csomagvaníliacukor
3 ev. kanálkakaó
50 gcsokoládé
250 gvaj

Elkészítés menete

  1. Tojáshab: a tojások fehérjét a csipet sóval kemény habbá verjük, majd kanalanként hozzákeverjük a cukrot, gőzfürdő felett pedig az egészet kb. 2 percig főzzük – addig, amíg a hab nem lesz fényes (de mégis kemény marad). Egy tepsit sütőpapírral kibélelünk, a tojáshabot pedig egy habzsákba töltjük, és a sütőpapírra kb. 6 cm huszzú rudacskákat nyomunk. A tojáshabot – habcsókot 70-80 fokon 40 percig szárítjuk, szükség esetén akár tovább.
  2. Töltelék: a tojások sárgáját a cukorral és vaníliacukorral gőz fölött sűrűsödésig keverjük és főzzük, majd hozzáadjuk a csokoládét, felolvasztjuk, végül hozzákeverjük a kakaót. Levesszük a gőzfürdőről és kihűtjük. A vajat habosra verjük, apránként hozzáadjuk a csokoládés masszához és egységes krémmé dolgozzuk.
  3. A „havas” rudacska tetejére habzsák segítségével rányomjuk a csokoládés krémet, majd erre egy újabb rudacska kerül. Az elkészült süteményeket hűvös helyre tesszük, hogy a krém megdermedjen. Jó étvágyat!

A receptért köszönet kiváló szakácsunknak - BlazenaSadovskanak