TopReceptek.hu Előételek, falatkák Sósak Házi ajvár
Házi ajvár
Recept Házi ajvár
Kipróbálta a receptet?
Töltse fel saját képét és büszkélkedjen vele

Ez a finomság számtalan módon készülhet. A boltokban is kapható különböző ízesítéssel, de nekem valahogy mégis az otthoni változat ízlik a legjobban. Ajvárral találkoztam már Horvátországban és Vajdaságban is. Sajnos nem tudom megmondani, ez a recept melyik vidékre is jellemző, de az biztos, hogy nagyon finom! Az egyik nagyon fontos lépés, hogy lassan főzzük, folyamatosan kevergessük, ezért nem árt, ha a konyhában akad egy segítő kéz, aki majd felvált minket.

TopPetra TopPetra    ·   22.12.2017

Házi ajvár

Ez a finomság számtalan módon készülhet. A boltokban is kapható különböző ízesítéssel, de nekem valahogy mégis az otthoni változat ízlik a legjobban. Ajvárral találkoztam már Horvátországban és Vajdaságban is. Sajnos nem tudom megmondani, ez a recept melyik vidékre is jellemző, de az biztos, hogy nagyon finom! Az egyik nagyon fontos lépés, hogy lassan főzzük, folyamatosan kevergessük, ezért nem árt, ha a konyhában akad egy segítő kéz, aki majd felvált minket.

30 perc
Elkészítés
80 perc
Sütés/főzés
Alapanyagok

Szükségünk lesz:

5 kg
friss paprika (kápia, piros)
2 kg
padlizsán
2 gerezd
fokhagyma
800 ml
olaj
2 ev. kanál
2 kv. kanál
bors
3 kv. kanál
mustár
Recept elkészítése
Nyomtatás
30 perc
Elkészítés
80 perc
Sütés/főzés
  1. A padlizsánt vékonyra szeleteljük és sütőpapírral kibélelt tepsiben, 220 fokon addig sütjük, amíg meg nem barnul.
  2. A paprikát kicsumázzuk, sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük, lefedjük, majd 220 fokon kb. 45 percig sütjük – addig, amíg fekete nem lesz. Miután megsült, kivesszük a sütőből, és amikor már kézzel is meg tudjuk fogni, a fekete réteget- héjat eltávolítjuk.
  3. A sült paprikát és sült padlizsán felkockázzuk, a fokhagymát apróra vágjuk, majd a zöldségeket elkeverjük és egy edénybe tesszük.
  4. Fél liter olajat felforralunk, majd ráöntjük a zöldségekre. Sózzuk, borsozzuk, mustárral ízesítjük. Az olajos, fűszeres zöldségeket feltesszük főni, és forrástól számított egy-másfél órán keresztük lassú lángon főzzük. Ügyeljünk arra, hogy a zöldséges keverék ne égjen oda az edény aljára, folyamatosan kevergetni kell. 15-20 percenként 100 ml olajat öntünk a masszához. Egy óra elteltével levesszük a tűzről.
  5. Az elkészült ajvárt üvegekbe mérjük, lefedjük, majd 100 fokos sütőbe tesszük addig, amíg az olaj fel nem jön a tetejére és vékony olajos réteg nem keletkezik. Ez nagyjából 30 perc. HA az ajvárt rögtön fogyasztani szeretnénk, akkor ne szükséges sütőbe tenni. Jó étvágyat!
Hozzászólás a recepthez
Válasz a felhasználó megjegyzésére megszakítás
Megjegyzés hozzáadása