Házi ajvár

Recept Házi ajvár
KÜLDÖTT KÉPEK

Ez a finomság számtalan módon készülhet. A boltokban is kapható különböző ízesítéssel, de nekem valahogy mégis az otthoni változat ízlik a legjobban. Ajvárral találkoztam már Horvátországban és Vajdaságban is. Sajnos nem tudom megmondani, ez a recept melyik vidékre is jellemző, de az biztos, hogy nagyon finom! Az egyik nagyon fontos lépés, hogy lassan főzzük, folyamatosan kevergessük, ezért nem árt, ha a konyhában akad egy segítő kéz, aki majd felvált minket.

KÜLDÖTT KÉPEK
Előkészítés:
Sütés/főzés:

ALAPANYAGOK

Szükségünk lesz:

5 kgfriss paprika (kápia, piros)
2 kgpadlizsán
2 gerezdfokhagyma
800 mlolaj
2 ev. kanál
2 kv. kanálbors
3 kv. kanálmustár

ELKÉSZÍTÉS MENETE

NYOMTATÁSMENTÉS
  1. A padlizsánt vékonyra szeleteljük és sütőpapírral kibélelt tepsiben, 220 fokon addig sütjük, amíg meg nem barnul.
  2. A paprikát kicsumázzuk, sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük, lefedjük, majd 220 fokon kb. 45 percig sütjük – addig, amíg fekete nem lesz. Miután megsült, kivesszük a sütőből, és amikor már kézzel is meg tudjuk fogni, a fekete réteget- héjat eltávolítjuk.
  3. A sült paprikát és sült padlizsán felkockázzuk, a fokhagymát apróra vágjuk, majd a zöldségeket elkeverjük és egy edénybe tesszük.
  4. Fél liter olajat felforralunk, majd ráöntjük a zöldségekre. Sózzuk, borsozzuk, mustárral ízesítjük. Az olajos, fűszeres zöldségeket feltesszük főni, és forrástól számított egy-másfél órán keresztük lassú lángon főzzük. Ügyeljünk arra, hogy a zöldséges keverék ne égjen oda az edény aljára, folyamatosan kevergetni kell. 15-20 percenként 100 ml olajat öntünk a masszához. Egy óra elteltével levesszük a tűzről.
  5. Az elkészült ajvárt üvegekbe mérjük, lefedjük, majd 100 fokos sütőbe tesszük addig, amíg az olaj fel nem jön a tetejére és vékony olajos réteg nem keletkezik. Ez nagyjából 30 perc. HA az ajvárt rögtön fogyasztani szeretnénk, akkor ne szükséges sütőbe tenni. Jó étvágyat!
OSSZA MEG MÁSOKKAL IS A RECEPTET
INSPIRÁCIÓ MINDEN NAPRA
RECEPT HOZZÁSZÓLÁS
Válasz a felhasználó megjegyzésére megszakítás