TopReceptek.hu Ünnepek Szülinap Házi ajvár
Házi ajvár
Kipróbálta a receptet?
Töltse fel saját képét és büszkélkedjen vele
TopPetra    ·   22.12.2017

Házi ajvár

Ez a finomság számtalan módon készülhet. A boltokban is kapható különböző ízesítéssel, de nekem valahogy mégis az otthoni változat ízlik a legjobban. Ajvárral találkoztam már Horvátországban és Vajdaságban is. Sajnos nem tudom megmondani, ez a recept melyik vidékre is jellemző, de az biztos, hogy nagyon finom! Az egyik nagyon fontos lépés, hogy lassan főzzük, folyamatosan kevergessük, ezért nem árt, ha a konyhában akad egy segítő kéz, aki majd felvált minket.

30 perc
Elkészítés
80 perc
Sütés/főzés

SZEZONÁLIS ÉTELEK

Alapanyagok

Szükségünk lesz:

5 kg
friss paprika (kápia, piros)
2 kg
padlizsán
2 gerezd
fokhagyma
800 ml
olaj
2 ev. kanál
2 kv. kanál
bors
3 kv. kanál
mustár
Recept elkészítése
Nyomtatás
  1. A padlizsánt vékonyra szeleteljük és sütőpapírral kibélelt tepsiben, 220 fokon addig sütjük, amíg meg nem barnul.
  2. A paprikát kicsumázzuk, sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük, lefedjük, majd 220 fokon kb. 45 percig sütjük – addig, amíg fekete nem lesz. Miután megsült, kivesszük a sütőből, és amikor már kézzel is meg tudjuk fogni, a fekete réteget- héjat eltávolítjuk.
  3. A sült paprikát és sült padlizsán felkockázzuk, a fokhagymát apróra vágjuk, majd a zöldségeket elkeverjük és egy edénybe tesszük.
  4. Fél liter olajat felforralunk, majd ráöntjük a zöldségekre. Sózzuk, borsozzuk, mustárral ízesítjük. Az olajos, fűszeres zöldségeket feltesszük főni, és forrástól számított egy-másfél órán keresztük lassú lángon főzzük. Ügyeljünk arra, hogy a zöldséges keverék ne égjen oda az edény aljára, folyamatosan kevergetni kell. 15-20 percenként 100 ml olajat öntünk a masszához. Egy óra elteltével levesszük a tűzről.
  5. Az elkészült ajvárt üvegekbe mérjük, lefedjük, majd 100 fokos sütőbe tesszük addig, amíg az olaj fel nem jön a tetejére és vékony olajos réteg nem keletkezik. Ez nagyjából 30 perc. HA az ajvárt rögtön fogyasztani szeretnénk, akkor ne szükséges sütőbe tenni. Jó étvágyat!

Videó kóstolók

Rövid videó kóstolók, ennek nem lehet ellenállni

Hozzászólás a recepthez
Válasz a felhasználó megjegyzésére megszakítás
Megjegyzés hozzáadása

Legújabb receptek

Minden nap tipp ízletes fogásokra az egész családnak

Több recept