Házi barátfüle variációk tönkölylisztből

Recept Házi barátfüle variációk tönkölylisztből

Hozzáadta: Babu27, 10.12.2016

Kategória: Édes főételek, Hús nélkül, Főétkezések, Ebéd

KÜLDÖTT KÉPEK

A barátfüle vagy derelye nálunk elég nagy népszerűségnek örvend, de elég sokáig tart az elkészítése. Éppen, ezért ha nekilátok, akkor több tölteléket is készítek. Most a túrós, krumplis és lekváros mellett döntöttem, és ezzel a házi barátfüle variációkkal tönkölybúza lisztből leptem meg a családot. Az elején kicsit furcsállották, hogy tönkölybúza lisztet használta, de a végén mind a tíz ujjukat megnyalták. Természetesen megígértették velem, hogy legközelebb többet készítek, és a választék között lesz juhtúrós is pirított szalonnával és tejföllel. Hát egye fene, ha már ennyire ízlett, akkor ebbe is belevágok.

KÜLDÖTT KÉPEK

Hozzáadta: Babu27, 10.12.2016

Kategória: Édes főételek, Hús nélkül, Főétkezések, Ebéd

ALAPANYAGOK

Szükségünk lesz:

1 kgtönkölybúza liszt
2 dbtojás
1 dbtojás fehérjéje
1 kv. kanál
víz

Túrós töltelék:

250 gtúró
1 dbtojás sárgája
1/2 kv. kanál

Burgonyás töltelék:

5 dbkisebb burgonya
1 kv. kanálőrölt édes pirospaprika
1 dbvöröshagyma
1 ev. kanálvaj
1 kv. kanál

Továbbá szükségünk lesz:

lekvár
150 gvaj

ELKÉSZÍTÉS MENETE

NYOMTATÁSMENTÉS
  1. Túrós töltelék: a túrót a tojás sárgájával és sóval alaposan elkeverjük.
  2. Burgonyás töltelék: A megtisztított burgonyát sós vízben megfőzzük. A vajat egy serpenyőben felolvasztjuk, megpirítjuk rajta az apróra vágott hagymát. A megfőtt krumplit leszűrjük, majd kása állagúvá dolgozzuk. Hozzáadjuk a vajon pirított hagymát, a pirospaprikát, sózzuk, majd alaposan elkeverjük.
  3. Elkészítjük kedvenc lekvárunkat.
  4. A tésztához a lisztet elkeverjük a sóval, hozzáadjuk a tojásokat és a tojás fehérjét. Fokozatosan hozzákeverjük a vizet és sima állagú tésztát gyúrunk a hozzávalókból. Akkor jó, ha a tészta már nem ragad a kezünkhöz. A tésztának, puhának és simának kell lennie. A tésztából kis cipókat szaggatunk ki, amiket vékony, kb. 1 – 3 mm vastagságúra nyújtunk, majd egy pohár szájával korongokat szaggatunk ki belőle. A korongok felét az egyes töltelékekkel megtöltjük, majd a korongokat félbe hajtjuk, a két szélét pedig egy villa végével összenyomjuk (ha van konyhai eszközünk derelyekészítésre, azt használjuk). A töltött barátfülét forrásban lévő vízbe rakjuk, majd 10 – 15 percig főzzük. A kész barátfülét vajjal meglocsoljuk és tálaljuk. Jó étvágyat!
OSSZA MEG MÁSOKKAL IS A RECEPTET
INSPIRÁCIÓ MINDEN NAPRA
RECEPT HOZZÁSZÓLÁS
Válasz a felhasználó megjegyzésére megszakítás