TopReceptek.hu Főétkezések Ebéd Házi barátfüle variációk tönkölylisztből
Házi barátfüle variációk tönkölylisztből
Recept Házi barátfüle variációk tönkölylisztből
Kipróbálta a receptet?
Töltse fel saját képét és büszkélkedjen vele
Babu27    ·   10.12.2016

Házi barátfüle variációk tönkölylisztből

A barátfüle vagy derelye nálunk elég nagy népszerűségnek örvend, de elég sokáig tart az elkészítése. Éppen, ezért ha nekilátok, akkor több tölteléket is készítek. Most a túrós, krumplis és lekváros mellett döntöttem, és ezzel a házi barátfüle variációkkal tönkölybúza lisztből leptem meg a családot. Az elején kicsit furcsállották, hogy tönkölybúza lisztet használta, de a végén mind a tíz ujjukat megnyalták. Természetesen megígértették velem, hogy legközelebb többet készítek, és a választék között lesz juhtúrós is pirított szalonnával és tejföllel. Hát egye fene, ha már ennyire ízlett, akkor ebbe is belevágok.

Alapanyagok

Szükségünk lesz:

1 kg
tönkölybúza liszt
2 db
tojás
1 db
tojás fehérjéje
1 kv. kanál
víz

Túrós töltelék:

250 g
túró
1 db
tojás sárgája
1/2 kv. kanál

Burgonyás töltelék:

5 db
kisebb burgonya
1 kv. kanál
őrölt édes pirospaprika
1 db
vöröshagyma
1 ev. kanál
vaj
1 kv. kanál

Továbbá szükségünk lesz:

lekvár
150 g
vaj
Recept elkészítése
Nyomtatás
  1. Túrós töltelék: a túrót a tojás sárgájával és sóval alaposan elkeverjük.
  2. Burgonyás töltelék: A megtisztított burgonyát sós vízben megfőzzük. A vajat egy serpenyőben felolvasztjuk, megpirítjuk rajta az apróra vágott hagymát. A megfőtt krumplit leszűrjük, majd kása állagúvá dolgozzuk. Hozzáadjuk a vajon pirított hagymát, a pirospaprikát, sózzuk, majd alaposan elkeverjük.
  3. Elkészítjük kedvenc lekvárunkat.
  4. A tésztához a lisztet elkeverjük a sóval, hozzáadjuk a tojásokat és a tojás fehérjét. Fokozatosan hozzákeverjük a vizet és sima állagú tésztát gyúrunk a hozzávalókból. Akkor jó, ha a tészta már nem ragad a kezünkhöz. A tésztának, puhának és simának kell lennie. A tésztából kis cipókat szaggatunk ki, amiket vékony, kb. 1 – 3 mm vastagságúra nyújtunk, majd egy pohár szájával korongokat szaggatunk ki belőle. A korongok felét az egyes töltelékekkel megtöltjük, majd a korongokat félbe hajtjuk, a két szélét pedig egy villa végével összenyomjuk (ha van konyhai eszközünk derelyekészítésre, azt használjuk). A töltött barátfülét forrásban lévő vízbe rakjuk, majd 10 – 15 percig főzzük. A kész barátfülét vajjal meglocsoljuk és tálaljuk. Jó étvágyat!
Hozzászólás a recepthez
Válasz a felhasználó megjegyzésére megszakítás
Megjegyzés hozzáadása