Házi cukkinis mustár

A cukkinis mustár nagyon népszerű a családban. Igazán izgalmas szósz, ami remekül illik zöldségekhez, grillezett húsokhoz, szendvicsekre. Igaz, a házi cukkinis mustár akkor lenne az igazi, ha a mustárt is magam készíteném, de igazság szerint megtaláltam azt a mustárt, amit nagyon szeretek, kellően pikáns, és tökéletesen kiegészíti a cukkinit. Szerencsére ennél a szósznál is érvényes, hogy mindenki saját kedve szerint és szájízére ízesíti. Szerző: IvanK

Hozzáadta:, 2.4.2018
Kategória: Befőttek
Házi cukkinis mustár

Hozzávalók

2 kgcukkini
1/2 kgvöröshagyma
1 dbfokhagyma
250 mlmustár
1 ev. kanáltarkabors (őrölve)
2 ev. kanálételízesítő
1 ev. kanálőrölt édes paprika
2,5 dlnapraforgóolaj

Elkészítés menete

  1. A meghámozott, megtisztított, apróra vágott cukkinit és az apróra vágott hagymát nagy edénybe tesszük, hozzáöntjük az olajat és elkezdjük párolni.
  2. A cukkini kellő levet enged. Miután a cukkini és hagyma megpuhult, hozzáadjuk a mustárt, a zúzott fokhagymát, ízlés szerint az ételízesítőt, őrölt pirospaprikát és a borsot.
  3. Alaposan elkeverjük, felforraljuk, pár percig főzzük, majd botmixerrel pürésítjük. Minél krémesebb, annál jobb, ezért tényleg érdemes jó puhára párolni a zöldségeket. A pürésített cukkinis-mustáros keveréket lezárható fedelű üvegekbe tesszük, légmentesen lezárjuk. Az üvegeket több rétegű papírba csavarjuk, majd takaróval bélelt nagyobb edénybe tesszük, alaposan letakarjuk, és legalább 12 óráig pihenetjük (vagy addig, amíg ki nem hűl.)
  4. A cukkinis mustár évekig eláll, de nálunk ez a mennyiség 2-3 hónapra elég. Nagyon szeretjük, nagyon gyorsan fogy.