Házi diós„laskonky” – diós habcsók

Most először sütöttem házi diós „Laskonky”-t, ami egy kiváló cseh és szlovák aprósütemény. A sütemény neve szabad fordításban szlovákiai barátaink szerint „szerelmetesek”. Hogy honan jött ez a fantázianév, azt nem tudom, de az biztos, hogy mi és a család megszerettük ezt a süteményt. Magyarul talán a diós habcsók a legmegfelelőbb név, és ez nem más, mint két isteni habcsók krémmel összeragasztva.

Hozzáadta:admin, 25.10.2016
Kategória: Desszertek, Karácsony
Házi diós„laskonky” – diós habcsók

Hozzávalók

HOZZÁVALÓ 25 PORCIÓHOZ:
6 dbtojás fehérjéje
300 gkristálycukor
100 gporcukor
2 ev. kanálrétesliszt
160 gdarált dió
Töltelék:
200 gporcukor
50 mlpresszókávé
50 mltej
20 gbúzafinomliszt
1 csomagvaníliacukor
250 gvaj

Elkészítés menete

  1. Diós habcsók: a tojások fehérjéjét a cukorral gőzfürdő felett habbá verjük. Levesszük a gőzről, kicsit kihűtjük és belekeverjük a porcukrot, a darált diót és a réteslisztet.
  2. Egy tepsit sütőpapírral kibéleljünk, és szükségünk lesz egy formára (amit cukrász szaküzletben megveszünk, vagy akár egy vékony műanyag lapból magunk is elkészíthetünk). A habcsók masszáját a formára kanalazzuk, közvetlen a lyukakra, majd egy süteménylapáttal a formán a masszát elsimítjuk. A habcsókot 100 fokon 30 percig szárítjuk.
  3. Töltelék: 4 evőkanál cukrot karamellizálunk, felöntjük a kávéval, a lisztet elkeverjük a tejjel és ezt is hozzáöntjük, majd sűrű kását főzünk belőle. Kihűtjük, néha megkeverjük.
  4. A szobahőmérsékletű vajat habosra verjük a maradék cukorral, majd apránként hozzákeverjük a kihűlt kását, végül az egészet krémes állagúvá keverjük.
  5. A tölteléket habzsákba töltjük, és ezzel ragasztjuk össze a diós habcsókokat. Jó étvágyat!

 

A receptet köszönjük kiváló szakácsunknak, Blažena Sadovskának