TopReceptek.hu Ünnepek Karácsony Karácsonyi desszertek Diós desszertek Házi diós„laskonky” – diós habcsók
Házi diós„laskonky” – diós habcsók
Recept Házi diós„laskonky” – diós habcsók
Kipróbálta a receptet?
Töltse fel saját képét és büszkélkedjen vele

Most először sütöttem házi diós „Laskonky”-t, ami egy kiváló cseh és szlovák aprósütemény. A sütemény neve szabad fordításban szlovákiai barátaink szerint „szerelmetesek”. Hogy honan jött ez a fantázianév, azt nem tudom, de az biztos, hogy mi és a család megszerettük ezt a süteményt. Magyarul talán a diós habcsók a legmegfelelőbb név, és ez nem más, mint két isteni habcsók krémmel összeragasztva.

TopPetra TopPetra    ·   25.10.2016

Házi diós„laskonky” – diós habcsók

Most először sütöttem házi diós „Laskonky”-t, ami egy kiváló cseh és szlovák aprósütemény. A sütemény neve szabad fordításban szlovákiai barátaink szerint „szerelmetesek”. Hogy honan jött ez a fantázianév, azt nem tudom, de az biztos, hogy mi és a család megszerettük ezt a süteményt. Magyarul talán a diós habcsók a legmegfelelőbb név, és ez nem más, mint két isteni habcsók krémmel összeragasztva.

Alapanyagok

HOZZÁVALÓ 25 PORCIÓHOZ:

6 db
tojás fehérjéje
300 g
kristálycukor
100 g
porcukor
2 ev. kanál
rétesliszt
160 g
darált dió

Töltelék:

200 g
porcukor
50 ml
presszókávé
50 ml
tej
20 g
búzafinomliszt
1 csomag
vaníliacukor
250 g
vaj
Recept elkészítése
Nyomtatás
  1. Diós habcsók: a tojások fehérjéjét a cukorral gőzfürdő felett habbá verjük. Levesszük a gőzről, kicsit kihűtjük és belekeverjük a porcukrot, a darált diót és a réteslisztet.
  2. Egy tepsit sütőpapírral kibéleljünk, és szükségünk lesz egy formára (amit cukrász szaküzletben megveszünk, vagy akár egy vékony műanyag lapból magunk is elkészíthetünk). A habcsók masszáját a formára kanalazzuk, közvetlen a lyukakra, majd egy süteménylapáttal a formán a masszát elsimítjuk. A habcsókot 100 fokon 30 percig szárítjuk.
  3. Töltelék: 4 evőkanál cukrot karamellizálunk, felöntjük a kávéval, a lisztet elkeverjük a tejjel és ezt is hozzáöntjük, majd sűrű kását főzünk belőle. Kihűtjük, néha megkeverjük.
  4. A szobahőmérsékletű vajat habosra verjük a maradék cukorral, majd apránként hozzákeverjük a kihűlt kását, végül az egészet krémes állagúvá keverjük.
  5. A tölteléket habzsákba töltjük, és ezzel ragasztjuk össze a diós habcsókokat. Jó étvágyat!

 

A receptet köszönjük kiváló szakácsunknak, Blažena Sadovskának

Hozzászólás a recepthez
Válasz a felhasználó megjegyzésére megszakítás
Megjegyzés hozzáadása