Házi fánk burgonyás kelt tésztából

Vacsorára valami édesre vágytam, és mivel volt elég időm, úgy döntöttem, elkészítem ezt az isteni házi fánkot burgonyás tésztából. Tudom, hogy egészségtelen, rengeteg benne a kalória, és ilyen ételt nem tanácsos vacsorára enni, de én nagyon szeretem. Megkívánta, hozzáláttam, elkészült, és elégedett voltam a végeredménnyel. A tésztájával könnyű dolgozni, nem ragad, és sütés után a fánkok puhák, akár a pókháló. A jó minőségű házi lekvár teszi fel az i-re a pontot. Igazi édes öröm a mindennapokra.

Hozzáadta:, 1.3.2017
Kategória: Főételek, Édes főételek, Hús nélkül, Fánkok, Kelt tészta
Recept Házi fánk burgonyás kelt tésztából

Hozzávalók

500 gbúzafinomliszt
1 dbtojás
1 dbtojás sárgája
200 mltej
20 gélesztő
160 ghéjában sült burgonya
1 ev. kanálporcukor
1/2 kv. kanál
2 ev. kanálolvasztott vaj
50 mlrum

Elkészítés menete

  1. Egy tálba beleszórjuk a lisztet, hozzáadjuk a kis lyukú reszelőn lereszelt krumplit, a tojást, a tojás sárgáját, végül a felolvasztott vajjal elkevert rumot.
  2. A langyos tejbe beletesszük a cukrot és az élesztőt, elkeverjük és megmegvárjuk, míg a kovász felfut. A kovászt hozzáadjuk a többi hozzávalóhoz és tésztát készítünk. A tésztát liszttel beszórt nyújtódeszkára tesszük és kb. 1 cm vastagra nyújtjuk.
  3. A tésztából korongokat szaggatunk, lisztes felületre tesszük és legalább 1 órát kelesztjük.
  4. Egy edényben olajat hevítünk, majd a fánkok mindkét oldalát aranyszínűre sütjük. Én mikor beleteszem a fánkokat az olajba, lefedem az edényt, majd miután megfordítottam őket, márt nem teszem vissza a tetejét.
  5. A megsült fánkokat lecsepegtetjük a felesleges olajtól, tálalás előtt lekvárral díszítjük, porcukorral megszórjuk.