Házi fűszeres sertéshús pástétom

Hozzáadta: Babu27, 18.1.2017
Kategória: Szendvicskrémek, sós krémek, Húsételek, Sertéshús, Főétkezések, Reggeli, Ebéd, Pástétomok
A húspástétom nem tartozik a kedvenc ételeink és boltban vásárolt termékeink közé, azonban cseh barátaink egy üveg házi fűszeres sertéshús pástétomot hoztak nekünk. Az elején nagyon féltünk a dologtól, de miután megkóstoltuk, szinte nem tudtuk abbahagyni, friss puha kenyérrel valami isteni volt. Elkértük a receptet és mi is kipróbáltuk, és be kell valljam, nagyon jóra sikerült. Az elkészítése időigényes, de az íze és az állaga sem hasonlítható össze a boltival. Sokkal jobb, intenzívebb, finomabb, ráadásul a húst is én vettem, így nagyon jól tudom, mi került bele az üvegbe.
Hozzáadta: Babu27, 18.1.2017
Kategória: Szendvicskrémek, sós krémek, Húsételek, Sertéshús, Főétkezések, Reggeli, Ebéd, Pástétomok
ALAPANYAGOK
- Az oldalast kicsontozzuk, a bőrt levágjuk. A sertésbőrt kb. 5x5 cm-es darabokra vágjuk.
- A húst felkockázzuk (kb. 2x2 cm-es kockákra), egy tálba tesszük, hozzáadjuk a sót, a borsot és a köményt. Alaposan elkeverjük. A 7 dl-es befőttesüvegeket és a kupakokat kifőzzük (sterilizáljuk), ezután belekanalazzuk a vizet, majd megtöltjük a hússal. A hús tetejére kerül a bőr. Az üvegek szélét papírtörlővel megtöltjük, fedővel lefedjük. A hússal töltött üvegeket egy nagy edénybe tesszük. Az edényt addig töltjük vízzel, amíg el nem éri a fedők alját.
- Az üvegekbe töltött húst 100 fokon 2 órát sterilizáljuk. Az üvegeket az edényben hagyjuk, majd 24 óra múlva újabb 1 órát sterilizáljuk. Megvárjuk, míg kicsit kihűl és kivesszük őket az edényből.
- Nekem ebből az oldalasból 2 kg tiszta hús jött ki, amihez összesen 42 g sót használtam.
Forrás: www.varenistomem.cz