Házi fűszeres sertéshús pástétom

Recept Házi fűszeres sertéshús pástétom
KÜLDÖTT KÉPEK

A húspástétom nem tartozik a kedvenc ételeink és boltban vásárolt termékeink közé, azonban cseh barátaink egy üveg házi fűszeres sertéshús pástétomot hoztak nekünk. Az elején nagyon féltünk a dologtól, de miután megkóstoltuk, szinte nem tudtuk abbahagyni, friss puha kenyérrel valami isteni volt. Elkértük a receptet és mi is kipróbáltuk, és be kell valljam, nagyon jóra sikerült. Az elkészítése időigényes, de az íze és az állaga sem hasonlítható össze a boltival. Sokkal jobb, intenzívebb, finomabb, ráadásul a húst is én vettem, így nagyon jól tudom, mi került bele az üvegbe.

KÜLDÖTT KÉPEK

ALAPANYAGOK

3 kghúsos sertés oldalas bőrrel
3 kv. kanálőrölt kömény
2 kv. kanálfrissen őrölt bors
sonkapác só vagy konyhasó (1 kg nettó húsra 21 g)
víz (2 evőkanál 0.7 l-es befőttes üvegenként)

ELKÉSZÍTÉS MENETE

NYOMTATÁSMENTÉS
  1. Az oldalast kicsontozzuk, a bőrt levágjuk. A sertésbőrt kb. 5x5 cm-es darabokra vágjuk.
  2. A húst felkockázzuk (kb. 2x2 cm-es kockákra), egy tálba tesszük, hozzáadjuk a sót, a borsot és a köményt. Alaposan elkeverjük. A 7 dl-es befőttesüvegeket és a kupakokat kifőzzük (sterilizáljuk), ezután belekanalazzuk a vizet, majd megtöltjük a hússal. A hús tetejére kerül a bőr. Az üvegek szélét papírtörlővel megtöltjük, fedővel lefedjük. A hússal töltött üvegeket egy nagy edénybe tesszük. Az edényt addig töltjük vízzel, amíg el nem éri a fedők alját.
  3. Az üvegekbe töltött húst 100 fokon 2 órát sterilizáljuk. Az üvegeket az edényben hagyjuk, majd 24 óra múlva újabb 1 órát sterilizáljuk. Megvárjuk, míg kicsit kihűl és kivesszük őket az edényből.
  4. Nekem ebből az oldalasból 2 kg tiszta hús jött ki, amihez összesen 42 g sót használtam.

 

Forrás: www.varenistomem.cz

OSSZA MEG MÁSOKKAL IS A RECEPTET
INSPIRÁCIÓ MINDEN NAPRA
RECEPT HOZZÁSZÓLÁS
Válasz a felhasználó megjegyzésére megszakítás