TopReceptek.hu Édes főételek Gombócok Házi gőzgombóc
Házi gőzgombóc
Recept Házi gőzgombóc
Kipróbálta a receptet?
Töltse fel saját képét és büszkélkedjen vele
Babu27    ·   24.9.2017

Házi gőzgombóc

A gőzgombóc nemcsak az iskolai menzát juttatja eszembe, hanem bizony drága és imádott nagymamáimat is. Ha gőzgombócot kértem tőlük, akkor mindig egy hatalmas adaggal készültek, és bevallom, jó sokat el tudtam pusztítani ezekből a finomságokból. Szinte bármilyen lekvárral tökéletes, és legjobban a vajjal meglocsolt, kakaóval és porcukorral megszórt változatot szeretem. Azóta én is készítem a gyermekeimnek, és itt sem kell elaprózni a mennyiséget: 1 kg tésztából kb. 36 gombóc jön ki. A párolást egyszerre 3 edényben csinálom: 2 pároló betét segítségével, és egy adagot pedig egy magasabb falú, teflonnal bevont serpenyőben.

Alapanyagok

Tészta:

1 db
tojás
100 ml
olaj
500-550 ml
tej
3 ev. kanál
cukor
1 kv. kanál
1 kg
rétesliszt
42 g
élesztő (1 kocka)

Szükségünk lesz még:

lekvár a töltéshez
olvasztott vaj, amivel meglocsoljuk a gőzgombócokat
olaj
cukor, kakaó, darált mák, őrölt dió…
Recept elkészítése
Nyomtatás
  1. A tésztát elkészítéséhez kenyérsütőt használtam, de ha nincs, akkor saját magunk is elkészíthetjük: 100 ml tejhez egy kanál cukrot adunk, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Megvárjuk, míg felfut, majd a hozzávalókból félkemény állagú tésztát gyúrunk. A tésztában a tej egy résztét akár vízzel is helyettesíthetjük. Miután a tészta megkelt, lisztes nyújtódeszkán kb. 45x45 cm-es négyzet alakúra kinyújtjuk. A tésztalapot kb. 6 egyenlő széles kis sávra felvágjuk, majd minden egyes sávot 6 db négyzetre – így összesen 36 kis négyzetet kapunk. A tésztalapocskákra rátesszük a tölteléket – a jó sűrű lekvárt, majd becsomagoljuk és kezünkkel gombócokat formázunk. Kb. 30 percig még kelesztjük, majd gőz fölött készre pároljuk. A gombócokat tányérra tesszük, olvasztott vajjal meglocsoljuk, kakaóval, mákkal vagy dióval megszórjuk.
  2. Hogyan pároljuk a gőzgombócot 1: egy edényben vizet forralunk, a pároló betétet olajjal megkenjük, majd beletesszük a buktákat. A betétek méretőtől függően 4-7 gombócot tudunk egyszerre párolni. Mikor a megkelt gombócokat a betétre tesszük, ügyeljünk arra, hogy ne érjenek össze, és az olajjal mindegyik gombócot megkenjük. A gombócokat kb. 18-20 percig pároljuk.
  3. A második módszert még dédmamám használta, és amikor először alkalmaztam, elég szokatlannak tűnt. Egy magas falú teflon edényt olajjal kikenünk, és ebbe tesszük bele a megkelt gombócokat úgy, hogy ne érjenek egymáshoz. Mindegyiket megkenjük az olajjal, felöntjük 100 ml vízzel, lefedjük (nem teljesen, úgy, hogy a pára egy kis lyukon eltávozzon,), és kb. 10 percig pároljuk. Ezalatt az idő alatt az összes víznek el kéne főnie, a gombócok pedig alul ropogósabbak is lehetnek, ha túl gyorsan elpárolog a víz (engem ez sose zavart).
  4. Ebből a tésztamennyiségből 36 gombóc készült el. Ha ez túl sok, akkor a tészta mennyiségét akár a felére is lehet csökkenteni (500 g liszt). Ehhez a mennyiséghez 1 tojás jön, a többi hozzávalót pedig felére csökkentjük.

Blogom: Recepty z mojej kuchyne

Hozzászólás a recepthez
Válasz a felhasználó megjegyzésére megszakítás
Megjegyzés hozzáadása