Házi gőzgombóc

Recept Házi gőzgombóc

Hozzáadta: Babu27, 24.9.2017

Kategória: Édes főételek, Gombócok, Hús nélkül, Főétkezések, Ebéd

KÜLDÖTT KÉPEK

A gőzgombóc nemcsak az iskolai menzát juttatja eszembe, hanem bizony drága és imádott nagymamáimat is. Ha gőzgombócot kértem tőlük, akkor mindig egy hatalmas adaggal készültek, és bevallom, jó sokat el tudtam pusztítani ezekből a finomságokból. Szinte bármilyen lekvárral tökéletes, és legjobban a vajjal meglocsolt, kakaóval és porcukorral megszórt változatot szeretem. Azóta én is készítem a gyermekeimnek, és itt sem kell elaprózni a mennyiséget: 1 kg tésztából kb. 36 gombóc jön ki. A párolást egyszerre 3 edényben csinálom: 2 pároló betét segítségével, és egy adagot pedig egy magasabb falú, teflonnal bevont serpenyőben.

KÜLDÖTT KÉPEK

Hozzáadta: Babu27, 24.9.2017

Kategória: Édes főételek, Gombócok, Hús nélkül, Főétkezések, Ebéd

ALAPANYAGOK

Tészta:

1 dbtojás
100 mlolaj
500-550 mltej
3 ev. kanálcukor
1 kv. kanál
1 kgrétesliszt
42 gélesztő (1 kocka)

Szükségünk lesz még:

lekvár a töltéshez
olvasztott vaj, amivel meglocsoljuk a gőzgombócokat
olaj
cukor, kakaó, darált mák, őrölt dió…

ELKÉSZÍTÉS MENETE

NYOMTATÁSMENTÉS
  1. A tésztát elkészítéséhez kenyérsütőt használtam, de ha nincs, akkor saját magunk is elkészíthetjük: 100 ml tejhez egy kanál cukrot adunk, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Megvárjuk, míg felfut, majd a hozzávalókból félkemény állagú tésztát gyúrunk. A tésztában a tej egy résztét akár vízzel is helyettesíthetjük. Miután a tészta megkelt, lisztes nyújtódeszkán kb. 45x45 cm-es négyzet alakúra kinyújtjuk. A tésztalapot kb. 6 egyenlő széles kis sávra felvágjuk, majd minden egyes sávot 6 db négyzetre – így összesen 36 kis négyzetet kapunk. A tésztalapocskákra rátesszük a tölteléket – a jó sűrű lekvárt, majd becsomagoljuk és kezünkkel gombócokat formázunk. Kb. 30 percig még kelesztjük, majd gőz fölött készre pároljuk. A gombócokat tányérra tesszük, olvasztott vajjal meglocsoljuk, kakaóval, mákkal vagy dióval megszórjuk.
  2. Hogyan pároljuk a gőzgombócot 1: egy edényben vizet forralunk, a pároló betétet olajjal megkenjük, majd beletesszük a buktákat. A betétek méretőtől függően 4-7 gombócot tudunk egyszerre párolni. Mikor a megkelt gombócokat a betétre tesszük, ügyeljünk arra, hogy ne érjenek össze, és az olajjal mindegyik gombócot megkenjük. A gombócokat kb. 18-20 percig pároljuk.
  3. A második módszert még dédmamám használta, és amikor először alkalmaztam, elég szokatlannak tűnt. Egy magas falú teflon edényt olajjal kikenünk, és ebbe tesszük bele a megkelt gombócokat úgy, hogy ne érjenek egymáshoz. Mindegyiket megkenjük az olajjal, felöntjük 100 ml vízzel, lefedjük (nem teljesen, úgy, hogy a pára egy kis lyukon eltávozzon,), és kb. 10 percig pároljuk. Ezalatt az idő alatt az összes víznek el kéne főnie, a gombócok pedig alul ropogósabbak is lehetnek, ha túl gyorsan elpárolog a víz (engem ez sose zavart).
  4. Ebből a tésztamennyiségből 36 gombóc készült el. Ha ez túl sok, akkor a tészta mennyiségét akár a felére is lehet csökkenteni (500 g liszt). Ehhez a mennyiséghez 1 tojás jön, a többi hozzávalót pedig felére csökkentjük.

Blogom: Recepty z mojej kuchyne

OSSZA MEG MÁSOKKAL IS A RECEPTET
INSPIRÁCIÓ MINDEN NAPRA
RECEPT HOZZÁSZÓLÁS
Válasz a felhasználó megjegyzésére megszakítás