TopReceptek.hu Péksütemények Házi kenyér
Házi kenyér
Recept Házi kenyér
Kipróbálta a receptet?
Töltse fel saját képét és büszkélkedjen vele

Életem első házi kenyere, sőt, életem első otthon készített kenyere. Nem vagyok egy nagy szakács, csak alap dolgokat szoktam készíteni, de gondoltam, kipróbálom magam, hátha sikerül a feladattal megküzdenem, és sikerült. A receptet barátnőm diktálta telefonon keresztül. Az elején sokallottam az élesztő mennyiségét (1 kocka, 42 g), de a végén egyáltalán nem érződött az ízén, a tészta pedig szépen megkelt. A köménymagot is szeretem, így ezzel sem spóroltam. Akinek ez nem jön be, az bátran kihagyhatja.

Aladár    ·   26.6.2017

Házi kenyér

Életem első házi kenyere, sőt, életem első otthon készített kenyere. Nem vagyok egy nagy szakács, csak alap dolgokat szoktam készíteni, de gondoltam, kipróbálom magam, hátha sikerül a feladattal megküzdenem, és sikerült. A receptet barátnőm diktálta telefonon keresztül. Az elején sokallottam az élesztő mennyiségét (1 kocka, 42 g), de a végén egyáltalán nem érződött az ízén, a tészta pedig szépen megkelt. A köménymagot is szeretem, így ezzel sem spóroltam. Akinek ez nem jön be, az bátran kihagyhatja.

Alapanyagok

Tészta:

1 kg
búzafinomliszt
600 ml
langyos víz
2 kv. kanál
2 kv. kanál
köménymag
1 kocka
élesztő
2 ev. kanál
olaj
1 ev. kanál
kristálycukor
1 db
tojás
Recept elkészítése
Nyomtatás
  1. Először az élesztőből, bögre langyos vízből és cukorból elkészítjük a kovászt. Amíg a kovász felfut, a lisztet és a köménymagot elkeverjük, hozzáadjuk az olajat, beleöntjük a felfuttatott kovászt és fokozatosan hozzáöntjük a langyos vizet. A hozzávalókból sima állagú tésztát gyúrunk.
  2. A tésztát a tálban cipó alakúra formázzuk, kendővel letakarjuk és kb. 45 percig kelesztjük. A tepsit zsiradékkal kikenjük (vagy kiolajozzuk), rátesszük a megkelt tésztát, kenyér alakúra formázzuk, ismét letakarjuk és további 30 percig kelesztjük. A sütőt 225 fokra előmelegítjük, a kenyér tetejét pedig éles késsel bevagdossuk, felvert tojással megkenjük, majd betesszük a sütőbe. 15 perc elteltével a hőfokot 200 fokra csökkentjük, és további 25 percig sütjük.
  3. Életem első kenyere, és nagyon jól sikerült :) A lyuk a tetején csak azért van, mert így próbáltam meggyőződni arról, hogy elkészült. A jövőben nem így fogom tesztelni
Hozzászólás a recepthez
Válasz a felhasználó megjegyzésére megszakítás
Megjegyzés hozzáadása