Házi kenyér

Életem első házi kenyere, sőt, életem első otthon készített kenyere. Nem vagyok egy nagy szakács, csak alap dolgokat szoktam készíteni, de gondoltam, kipróbálom magam, hátha sikerül a feladattal megküzdenem, és sikerült. A receptet barátnőm diktálta telefonon keresztül. Az elején sokallottam az élesztő mennyiségét (1 kocka, 42 g), de a végén egyáltalán nem érződött az ízén, a tészta pedig szépen megkelt. A köménymagot is szeretem, így ezzel sem spóroltam. Akinek ez nem jön be, az bátran kihagyhatja.

Hozzáadta:, 26.6.2017
Kategória: Péksütemények
Házi kenyér

Hozzávalók

Tészta:
1 kgbúzafinomliszt
600 mllangyos víz
2 kv. kanál
2 kv. kanálköménymag
1 kockaélesztő
2 ev. kanálolaj
1 ev. kanálkristálycukor
1 dbtojás

Elkészítés menete

  1. Először az élesztőből, bögre langyos vízből és cukorból elkészítjük a kovászt. Amíg a kovász felfut, a lisztet és a köménymagot elkeverjük, hozzáadjuk az olajat, beleöntjük a felfuttatott kovászt és fokozatosan hozzáöntjük a langyos vizet. A hozzávalókból sima állagú tésztát gyúrunk.
  2. A tésztát a tálban cipó alakúra formázzuk, kendővel letakarjuk és kb. 45 percig kelesztjük. A tepsit zsiradékkal kikenjük (vagy kiolajozzuk), rátesszük a megkelt tésztát, kenyér alakúra formázzuk, ismét letakarjuk és további 30 percig kelesztjük. A sütőt 225 fokra előmelegítjük, a kenyér tetejét pedig éles késsel bevagdossuk, felvert tojással megkenjük, majd betesszük a sütőbe. 15 perc elteltével a hőfokot 200 fokra csökkentjük, és további 25 percig sütjük.
  3. Életem első kenyere, és nagyon jól sikerült :) A lyuk a tetején csak azért van, mert így próbáltam meggyőződni arról, hogy elkészült. A jövőben nem így fogom tesztelni