Házi knédli

A knédlit sajnos nem minden boltban tudom beszerezni, pedig nagyon szeretjük és nagyon sok ételhez szolgál pompás köretként. Ilyenkor nem esem kétségbe, lekezdem forgatni a régi szakácskönyveket, és elkészítem a saját készítésű házi knédlimet. A hozzávalóknál talán feltűnhet a túl sok cukor, de nekem valamiért ezek azok az arányok, amik a tökéletes knédlit eredményezik. A tej és víz mennyiségét sajnos nem tudom előre meghatározni, kicsit érzésre kell, de ez szerintem nem jelenthet problémát.

Hozzáadta:Viki78, 16.1.2018
Kategória: Köretek
Házi knédli

Hozzávalók

1 kgrétesliszt
1 kockaélesztő
1 dbtojás
1 ev. kanál
3 ev. kanálcukor
liszt és víz, szükség szerint

Elkészítés menete

  1. A langyos tejbe (kb. 150 ml) belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjunk 1 evőkanál cukrot, félretesszük és felfuttatjuk.
  2. A lisztet tálba szórjuk, hozzáadjuk a tojást, a maradék cukrot, a tojást, a kovászt és tészta állagúvá dolgozzuk. Ha a tészta túl sűrű lenne, akkor egy kevés vízzel javíthatunk az állagán (nekem 2 dl vizet kellett hozzáadnom).
  3. A tésztát lefedjük és meleg helyen hagyjuk, hogy megkeljen.
  4. A megkelt tésztát négy részre osztjuk, majd a tésztákból cipókat formázunk. További 10 percig pihentetjük, majd az egyik cipót knédli alakúra formázzuk, végül gőz fölött 15-25 percig pároljuk.
  5. Amíg az egyik knédli párolódik, elkezdhetjük formázni a következő cipót. A kész knédliket kevés olajjal megkenjük.