Házi kürtöskalács sörösdobozon sütve
Anyukám szerette mondogatni, hogy nyugodtan legyünk kreatívak. Ezt nemcsak a kézimunka során mondogatta, hanem bizony a konyhában is. És milyen igaza volt! Legutóbb tepsis kürtöskalácsot készítettem, de mivel szerettem volna kicsit jobban a boltira hasonlítót, így elkezdtem gondolkodni, hogyan is lehetne ezt otthon megoldani. Aztán jött az ötlet, sorosdoboz, amit alufóliával bevontam, vajjal megkentem. Erre került rá a kelt tészta, majd a már jól bevált további feltét. Én még sütés előtt rávittem a tojásfehérjét és a fahéjas-cukros diót. Sajnos nem volt eszközöm, amivel ezt a sütés után tudtam volna kivitelezni, de majd következő alkalommal erre is kitalálok valami ügyeset. Szerző: Mineralka
Hozzáadta: TopPetra, 13.4.2019
Kategória: Desszertek, sütemények, Édes sütemények
ALAPANYAGOK
Tészta:
Forgatáshoz:
- A langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot és felfuttatjuk. A többi hozzávalót tálba tesszük (a vaj legyen puha), hozzáadjuk az élesztőt és tésztává gyúrjuk. Lefedjük, legalább fél órát kelesztjük.%1%2%3
- A tésztát 6 egyenlő részre osztjuk, majd mindegyikből cipót készítünk, az egyes cipókat pedig hosszú, kb. 50 cm-es henger alakúra nyújtjuk.%4
- Az üres, jól kimosott és kiszárított sörösdobozokat alufóliával bevonjuk, puha vajjal megkenjük, erre csavarjuk fel a tésztakígyót.%5
- Az így előkészített kürtöskalács tésztát tojásfehérjével megkenjük, beleforgatjuk a fahéjas cukor és darált dió keverékébe, majd 180 fokon 15-20 perc alatt készre sütjük.%6%7
- Még amíg meleg, lehúzzuk a sörösdobozról.%8
- Porcukorral megszórjuk, elfogyasztjuk.%9%10%11