Házi májpástétom dagasztás nélküli kenyérrel

Hozzáadta: TopPetra, 27.6.2018
Kategória: Péksütemények, Szendvicskrémek, sós krémek, Reggeli, Főétkezések, Pástétomok
KÜLDÖTT KÉPEK
A finom házi májpástétom akkor a legfinomabb, ha frissen sült, még meleg, illatos kenyérrel együtt tálaljuk. Imádom tépni a kenyeret, megkenni a finom pástétommal és addig majszolni, amíg csak bírom. A májpástétom gyorsan elkészül, a kenyeret pedig érdemes előre elkészíteni. A tésztát csak elkeverjük, nem gyúrjuk, nem dagasztjuk, de legalább 3 órát kell keleszteni. Igazi finom vacsora, tökéletes fogás az egész családnak. Szerző: Danka
KÜLDÖTT KÉPEK
Hozzáadta: TopPetra, 27.6.2018
Kategória: Péksütemények, Szendvicskrémek, sós krémek, Reggeli, Főétkezések, Pástétomok
Előkészítés:
Sütés/főzés:
ALAPANYAGOK
Pástétom:
700 gcsirkemáj
300 mltej
150 gpuha vaj
1 dbapróra vágott vöröshagyma
1 kv. kanálmorzsolt kakukkfű
4 gerezdzúzott fokhagyma
só, őrölt bors
olvasztott vaj a pástétom tetejére
Kenyér (1 bögre = 250 ml):
2 bögrekenyérliszt
1 bögrebúzafinomliszt
1/2 bögrerozsliszt
3 kv. kanálsó
3 kv. kanálapróra tört köménymag
1 kv. kanálőrölt ánizs
1 kv. kanálkristálycukor
1 és 1/2 bögrelangyos víz
1 ev. kanálolaj
1 ev. kanálecet (8%-os)
1/2 kockafriss élesztő (21 g)
- A csirkemájat megmossuk, megtisztítjuk, tejjel felöntjük. 30 percig pihentetjük, majd a tejet hideg vízzel lemossuk. A felesleges vizet lecsepegtetjük.
- A hagymát egy kevés vajon üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a kakukkfüvet és a májat. Addig pirítjuk, amíg a máj ki nem fehéredik. Ezután kihűtjük.
- A fűszeres májat leturmixoljuk, hozzáadjuk a vajat, sózzuk, majd addig turmixoljuk, amíg teljesen krémes nem lesz. Ha a pástétom túl sűrű lenne, úgy egy kevés zsiradékot (pl. 2 ev. kanál sertészsír) adhatunk hozzá.
- A pástétomot üvegekbe töltjük, a tetejét olvasztott vajjal leöntjük és hűtőszekrénybe tesszük.
- Kenyér:
Az élesztőt langyos vízbe morzsoljuk, egy kevés cukorral elkeverjük és felfuttatjuk. Hozzáadjuk a többi hozzávalóhoz, csupán elkeverjük, nem dagasztjuk! Lefedjük, legalább 3 órát kelesztjük. - A tésztát lisztes felületre kaparjuk, kenyér alakra formázzuk és egy nagyobb tállal lefedjük.
- A sütőt a kenyérsütő tepsivel együtt (Simax, 2.4 l) 230 fokra előmelegítjük, majd miután már a sütő előmelegedett, a tésztát a sütőtálba tesszük és lefedve 30 percig sütjük. Ezután a fedelet eltávolítjuk és további 15 percig sütjük.
Chcete si přečíst tento recept v češtině? Prohlédněte s Rychlá domácí játrovka a chléb bez hnětení.
Chcete si prečítať tento recept v slovenčine? Prezrite si Rýchla domáca pečeňovka a chlieb bez miesenia.
Möchtet ihr dieses Rezept auf Deutsch lesen? Schaut euch Schnelle selbstgemachte Leberpastete und selbstgemachtes Brot ohne Kneten an.
RECEPT HOZZÁSZÓLÁS