Házi Marlenka

Az egyik legegyszerűbb Marlenka recept, amivel valaha találkoztam. Nem kell hozzá sok minden, csak egy nagy adag tészta és nagy adag krém. Ezeket 3-3- részre osztjuk, majd a tésztaadagokat külön-külön megsütjük. A kihűlt tésztákat kenjük meg a krémmel, majd így szépen egymásra helyezzük, rétegezzük. A tetejére már csak a darált vagy aprított dió kell, na meg a csokiöntet. Szerző: Marta

Hozzáadta:, 30.5.2020
Kategória: Desszertek, sütemények
Előkészítési idő:
Főzési/sütési idő:
Recept Házi Marlenka

Hozzávalók

Tészta:
300 gporcukor
400 gfinomliszt
250 gvaj
1 ev. kanálszódabikarbóna
3 dbtojás
3 ev. kanálméz
szükség szerint tej
Krém:
375 gvaj
600 gsűrített tej
Szükségünk lesz még:
darált vagy aprított dió
csokiöntet

Elkészítés menete

  1. Először a tésztát készítjük el. Első lépésben vizet forralunk a gőzfürdőhöz. A vajat a gőzfürdő felett felolvasztjuk, hozzáadjuk a mézet, a tojást, a porcukrot, a szódabikarbónát és a lisztet. Alaposan elkeverjük, majd, amikor már kellően sűrű, hozzáadunk egy kevés tejet. A tészta sűrűbb, mint a palacsintatészta, de még mindig folyós.
  2. A tésztát 3 egyenlő részre osztjuk. A tepsit sütőpapírral kibéleljük, majd minden egyes tésztaadagot a tepsire tesszük, elegyengetjük és 175 fokra előmelegített sütőben kb. 12 percig sütjük. A tésztával óvatosan dolgozunk, mert elég „törékeny”. A tésztát kihűtjük, majd mindhármat egyenlő méretűre formázzuk – a szélét levágjuk. A levágott széleket nem dobjuk ki félretesszük.
  3. Elkészítjük a krémet. A vajat habosra verjük, hozzáadjuk a sűrített tejet és krémesre dolgozzuk. A krémet három részre osztjuk. Elkezdjük a rétegezést: tészta, krém, tészta, krém, tészta, krém.
  4. A tetejét darált vagy aprított dióval megszórjuk, majd csokiöntettel díszítjük.
  5. A sűrített tejet akár karamelizálhatjuk is, vagy egyenesen karamellás sűrített tejet használunk.
  6. A Marlenkát az elkészítése után legalább egy órát pihentetjük. A vajas-sűrített tejes krém szépen beleivódik a tésztába, a tészta pedig megpuhul és az ízt is átveszi. Akár hűtőszekrénybe is tehetjük.